Výstava odhaluje historii Řádu bílého lva: Pravda vítězí už 100 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Výstava odhaluje historii Řádu bílého lva: Pravda vítězí už 100 let!

Vzácností je i řetěz, který je součástí českého řádu.
Vzácností je i řetěz, který je součástí českého řádu. (Foto Aha! – Jiří Koťátko, Ivan D. Hladík)

Historie Řádu bílého lva, nejvyššího státního vyznamenání České republiky, je stejně barvitá jako ta, jež prožívala naše země. Vypráví o ní výstava v prostorách Pražského hradu a připomíná motto řádu: Pravda vítězí.

Jeho nositeli se stali královna Alžběta II. (1996), Michail Sergejevič Gorbačov (1999) i Jiřina Bohdalová (2021). Našemu nejvyššímu státnímu vyznamenání na důležitosti neubralo ani období, kdy soudruzi vymýšleli desítky dalších řádů, leckdy absurdních. Řád bílého lva je jedinečný. Dokazuje to i výstava uspořádaná ke 100 letům od jeho zřízení 7. prosince 1922. Na Pražském hradě je k vidění od 23. listopadu.

Expozice unikátů

„Chtěli bychom v reprezentačních prostorách Hradu seznámit návštěvníky s historií české státnosti a symbolů, které se do ní promítají,“ řekla Aha! kurátorka výstavy Iveta Hlušičková. Kromě řádu, jehož inspirací byl francouzský Řád čestné legie, lidé v expozici najdou mnoho unikátů. Například první vlajku republiky, která vlála nad Pražským hradem, sbírku dobových platidel od denáru z roku 948 až po vysmívanou stokorunu s Klementem Gottwaldem z roku 1989 a mnoho dalších exponátů, jež hrdě hlásají: Jsme Češi!

Původní československý Řád bílého lva, ocenění, které každoročně 28. října propůjčuje nebo uděluje prezident republiky.

Medailí jako máku

O snížení hodnoty státních vyznamenání se značnou měrou zasloužili komunisté během 41 let své vlády. Řádů bylo moc! Řád 25. února 1948, Slovenského národního povstání, Rudé hvězdy, Práce, Slávy, Klementa Gottwalda, vyznamenání Za pracovní obětavost, Za zásluhy o výstavbu, medaile Za službu vlasti, Čestný odznak mateřství, existoval dokonce i Řád Za zásluhy v tělovýchově a další. Řád bílého lva ale odolal všem návrhům na změnu, svůj význam dokázal ochránit a nestal se lacinou cetkou.

Nejmenší a nejdražší

Denár má skoro mýtickou minulost. Vznikl za dob královny Emmy (948 – 1006), o níž se spekulovalo, zda vůbec reálně existovala. Manželka českého knížete Boleslava II. (932 – 999), původem pravděpodobně z Itálie, razila mince s královským titulem ENMA REGINA, na nichž navzdory zvyklostem scházelo jméno panujícího knížete. Její denár patří k nejmenším exponátům výstavy, ovšem také k nejvzácnějším. Jeho hodnota je zhruba dva miliony korun.

Normalizační Řád práce.

KDE, KDY, ZA KOLIK?

  • KDE: Muzeum Řádu bílého lva Reprezentační prostory Pražského hradu
  • KDY: od 23. 11. 2022
  • ZA KOLIK: Prohlídky zdarma a s průvodcem jsou možné ve stanovených termínech po předchozí rezervaci přes webové stránky Kanceláře prezidenta republiky



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.