Finanční rádce! Jak využít Den bez dluhů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Finanční rádce! Jak využít Den bez dluhů

ilustrační foto
ilustrační foto (Foto Aha! – J. Poláček, D. Černovský, T. Tran, Profimedia.cz)

Máte dluhy a potřebujte poradit s jejich splácením? Zavolejte odborníkům! Celý listopad budou radit na bezplatné telefonní lince a přes e-mail zdarma.

V České republice proběhne už 11. ročník akce Den bez dluhů. I když má v názvu den, reálně bude probíhat celý měsíc. „Ani letos to nemá většina Čechů lehké. Po pandemických opatřeních, kdy mnoha lidem vypadly příjmy, a snížila se tak jejich schopnost splácet své dluhy, přišla inflace a zdražování energií,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti Kruk, která akci organizuje. Domácnosti sice začaly více šetřit, řada lidí ale stále neví, jak postupovat, jak si vytvořit konkrétní plán, kde omezit výdaje nebo jak rozložit závazky na delší časové období.

Výše dluhů roste

Průměrná výše dluhu českých dlužníků stoupla. Zatímco v roce 2021 byla průměrná výše dluhu 26 100 korun, letos to je 29 500 korun!

● Častěji a více si půjčují muži (57 % dlužníků s průměrným dluhem bezmála 32 200 korun).

● Nejvíce dlužníků pochází z Moravskoslezského kraje. Tam bydlí téměř 16 % českých dlužníků s průměrným dluhem 27 600 korun.

● Nejvyšší průměrné závazky mají dlužníci z Prahy (35 500 korun), kteří tvoří 7 % všech dlužníků v ČR.

Jak se dostat z dluhů

Máte dluhy? Řešte je! „Příčinou dluhové pasti nemusí být vždy nezodpovědné chování spojené s nízkou finanční gramotností, ale komplikovaná životní situace,“ říká Jaroslava Palendalová.

● Nedělejte »mrtvého brouka« – dluhy se samy nevyřeší, odkládáním se situace jen zhorší.

● Nevytloukejte klín klínem – neberte si půjčku na splacení dluhu! Problém to odsune, ale nevyřeší.

● Sestavte si seznam – spojte se s věřiteli kvůli přehledu, komu a kolik dlužíte a jaké jsou podmínky splácení.

● Udělejte žebříček – přednostně začněte platit dluhy, kde hrozí vysoké pokuty nebo souvisí se základními potřebami (nájem, energie...)

● Promluvte si s věřitelem – kontaktujte ho dřív, než dojde ke zpoždění platby. Zkuste si domluvit odložení nebo snížení splátek.

● Buďte realisté – domluvte si takovou výší splátek, kterou zvládnete platit.

● Hledejte možnosti – připravte si domácí rozpočet a hledejte možnosti, jak ušetřit. Zároveň se pokuste zvýšit své příjmy (např. brigádou).

Kde poradí

Celý měsíc listopad můžete ve všední dny od 8.00 do 16.30 volat na bezplatnou telefonní linku 800 700 880. Otázky můžete pokládat i prostřednictvím webových stránek www.nasedluhy.cz.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.