Tohle je Čtvrtek, zachráněný chlapeček z popelnice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Tohle je Čtvrtek, zachráněný chlapeček z popelnice!

Miminko bylo v tašce i s placentou. Testy, které lékaři provedli, nepotvrdily, že by se narodil narkomance.
Miminko bylo v tašce i s placentou. Testy, které lékaři provedli, nepotvrdily, že by se narodil narkomance. (Aha! – Kateřina Kalibánová)

PRAHA – Tak tohle je človíček, kterého někdo hodil do popelnice. Novorozený chlapeček, kterého minulý týden našel zabaleného v igelitové tašce v kontejneru na pražském Spořilově bezdomovec, se má čile k světu. A to ve chvíli, kdy ho záchranka přivezla na novorozenecké oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice, měl teplotu 25 °C, skoro nedýchal a lékaři mu nedávali moc šancí na život…

Malého Čtvrtka, jak jej sestřičky pojmenovaly, dokázali nakonec specialisté zachránit. „Odborná literatura označuje za stav těžkého podchlazení tělesnou teplotu 30 až 32 stupňů a prakticky s nižší teplotou ani nepočítá,“ popsal chlapcovo extrémní podchlazení primář novorozeneckého oddělení Jan Janota s tím, že děti, které podchlazení přežily, měly velké množství zdravotních problémů, především krvácení do mozku i do plic a infekce.

U Čtvrtka naštěstí k žádným podobným komplikacím nedošlo a lékaři jej postupně odpojují od infuzí a hadiček, které mu nahrazovaly kojení. „Během dneška by měl již zcela přejít na běžnou novorozeneckou stravu,“ uvedla mluvčí nemocnice Martina Štanclová s tím, že malé dávky mléka dostával už od pondělí.

V současné době leží na vyhřívaném lůžku, což je přechod mezi inkubátorem a normální postýlkou pro novorozence, do té ho přestěhují během dvou dnů. „Samostatně dýchá, lékaři mu nemusejí uměle udržovat krevní tlak,“ řekla Štanclová.

Jak se bude vyvíjet Čtvrtkův mozek a zda ho podchlazení ovlivnilo, nelze momentálně stoprocentně odhadnout. „Chlapec zatím nejeví známky poškození centrálního nervového systému, další testy budou během tohoto týdne,“ uvedl primář Janota.

Jak dlouho bude Čtvrtek v nemocnici, nejde zatím podle lékařů odhadnout. „Jeho převoz do kojeneckého ústavu je podle odborníků otázkou přibližně 14 dní,“ dodala Štanclová. Podle sociálních pracovníků by Čtvrtek mohl najít novou rodinu do jara.

Jak Čtvrtka našli?

  • Narodil se minulý čtvrtek k ránu, zřejmě mezi třetí a pátou hodinou.
  • Informaci o novorozenci nahlásil nálezce policii kolem deváté hodiny ráno.
  • Nalezl ho bezdomovec, který měl velký problém přemluvit několik kolemjdoucích, aby zavolali policii. Lidé, když viděli bezdomovce, jeho prosby ignorovali…
  • Čtvrtek byl zabalený v igelitové tašce, při nálezu měl tržnou ránu na hlavě a pohmožděniny na nohách.
  • Kriminalisté nyní hledají matku dítěte a případ vyšetřují.

Nechcete své dítě? Nezabíjejte ho!

Případy odložených miminek se v poslední době množí. Odborníci matkám vzkazují: „Tím, že dítě odložíte, zbytečně riskujete. Pokud se zjistí vaše totožnost, můžete být trestně stíhány!“ říká psycholožka Janina Krocková. Co tedy dělat, když máma své dítě nechce?

● Je možné využít tzv. anonymních porodů v nemocnici, kdy lékaři v porodnici nebudou pátrat po totožnosti matky.
● V některých městech je možné odložit dítě do tzv. babyboxu, kterých je nyní pět a šestý otevřou v pátek v nemocnici v Pelhřimově. Nyní fungují babyboxy v GynCentru v Praze 9, v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně, ve Fakultní nemocnici v Olomouci, v nemocnici Kadaň, v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně.
● Ženy, které těhotenství tají, nebo již porodily, se mohou obrátit na Fond ohrožených dětí na telefon 776 833 333 pro anonymní převzetí novorozence. Nebo je donést do kteréhokoli kojeneckého ústavu, jehož pracovníci nebudou zjišťovat totožnost matky.

Kolik párů chce dítě?

● O svěření dítěte do péče žádá ročně přibližně 2300 párů.
● Loni získalo 1154 opuštěných dětí své adoptivní rodiče.
● V kojeneckých ústavech pro děti do tří let žije zhruba 1800 chlapců a dívek.
● V dětských domovech a výchovných ústavech pro děti starší tří let je nyní 7621 dětí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.