Vzkaz východním Němcům: Svědectví o okupaci ukryli v lahvi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Vzkaz východním Němcům: Svědectví o okupaci ukryli v lahvi

Dopis přeložil historik Martin Krsek.
Dopis přeložil historik Martin Krsek. (Foto Aha! – Michal Volf)

Jedinečné svědectví o okupaci ČSSR vojsky Varšavské smlouvy! Muzejníkům v Ústí nad Labem se dostala do rukou lahev se vzkazem z roku 1968. Tan byl určen lidem z někdejší Německé demokratické republiky.

Vzácnost přinesl do muzea místní občan Vít Polák (60). „Lahve se vzkazy po okupaci házeli úředníci výzkumného ústavu do Labe pod Benešovým mostem. Byl mezi nimi i můj táta Josef (†83), který si jednu flašku schoval doma,“ řekl muž.

„Určené občanům Německé demokratické republiky,“ stojí v úvodu dopisu v němčině. Následuje popis aktuální situace a vysvětlení německým lidem, co se na území ČSSR děje. „Ano, jedná se skutečně o okupaci, jež je proti mínění občanů Československa, které uznává vůdčí roli KSČ. Nebyl žádný důvod, aby agresor napadl Československo,“ stojí mimo jiné v listu. Vzkaz i lahev si mohou lidé prohlédnout v ústeckém muzeu v rámci výstavy Flaška. Potrvá až do února 2023.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.