Chovatel z Úžice má vodní království: Krevetky k jídlu? Ne, já je chovám | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chovatel z Úžice má vodní království: Krevetky k jídlu? Ne, já je chovám

Zdeněk Malát ve svém vodním království. Starat se o tolik akvárek stojí hodně času i peněz.
Zdeněk Malát ve svém vodním království. Starat se o tolik akvárek stojí hodně času i peněz.  (Foto Aha! – Jakub Poláček, archiv Zdeňka Maláta )

Krevetový koktejl, smažené nebo třeba na česneku? To v žádném případě! Sladkovodní krevetky jsou pro Zdeňka Maláta (54) z Úžice u Prahy už přes 20 let chovatelskou vášní a nikoliv zpestřením jídelníčku.

Všechno to začalo, když mu bylo 9 let a dostal svoje první akvárko s rybičkami. „O krevetkách jsem se pak dozvěděl na jedné akvaristické burze před 30 lety. Byly něčím úplně jiným, než co jsem do té doby v akvaristice znal. Tak mi to nedalo a po nějaké době jsem si řekl, že to s nimi zkusím,“ vyprávěl Aha! Zdeněk o svých začátcích. Krevetky ho nadchly tak moc, že v jeho chovu postupně úplně nahradily všechny rybičky.

„Dnes už to není jen koníček, ale i částečná obživa. Ve stovce sladkovodních nádrží mi plave 30 druhů krevetek,“ vypočítal Zdeněk Malát. Kromě krevetek chová také vodní plže, raky nebo kraby. „Občas to dá fakt zabrat, proto mi s veškerou údržbou pomáhá moje partnerka Zuzana (46),“ dodal s vděčností. V jeho chovu najdeme tři typy těchto malých bezobratlých živočichů. „Mám tu krevetky trpasličí, které se dorůstají maximální délky 2 centimetry, pak chovám krevetky filtrující od délce kolem 7 cm a nakonec i dravější velkoramenné krevety, které se dorůstají více než 10 centimetrů,“ popsal chovatel.

Víte, že...

...krevetí potrava je hodně rozmanitá, protože se jedná o všežravce? Vedle speciálních krmiv si pochutnají zejména na rostlinné potravě. S oblibou žerou listy ovocných stromů nebo kousky zeleniny. Zbožňují i dýni hokaido.

Hrají všemi barvami

Bohatá pestrobarevnost akvarijních krevetek vznikla díky šlechtění. „Ve volné přírodě mají zbarvení takové, aby splynuly s okolním prostředím. Můžou být do zelena, hněda nebo třeba i průhledné.“ vysvětluje Zdeněk. Sladkovodní druhy těchto tvorečků se u nás v Evropě vyskytují v jižně položených potocích, řekách a jezerech, protože jim vyhovuje teplejší voda.

V jedné nádržce?

Společný chov s rybami je možný v hustě zarostlých nádržích, ale musí se počítat s přirozeným úbytkem čerstvě narozených krevetek. „Soužití ale spíše nedoporučuji z toho důvodu, že malé krevetky se snadno mohou stát rybí potravou.“ říká Malát.

V nádrži až 28 °C

Pro nenáročné sladkovodní druhy, které odpustí chovateli drobné chyby, stačí jednoduše zařízená nádrž o teplotě vody 18 až 28 °C s akvarijním filtrem doplněná přírodní dekorací.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.