Poznejte v létě nemocné srdce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poznejte v létě nemocné srdce

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia)

Úžeh, úpal, angína, nebo nemocné srdce? Jak poznat, že jsou lidé pouze přehřátí kvůli horku, nebo že už jim hrozí srdeční kolaps?

Podle kardiologů je v létě nebezpečná především kombinace horkého a vlhkého prostředí. Tehdy se infarkt nevyhýbá ani dosud zdravým lidem. Podle předsedy českých kardiologů prof. MUDr. Aleše Linharta, DrSc., o sobě nemocné srdce v létě dává vědět čtyřmi nejčastějšími způsoby.

Potíže s dechem

Nemožnost volně dýchat lidé často přisuzují horku, špatné kondici nebo důsledkům kouření. Potíže přitom může způsobovat selhávající srdce. „Řadu lidí ani nenapadne spojovat si obtížné dýchání se srdcem, přitom jde o jeden z nejčastějších projevů srdečního selhání. Obzvláště pokud nemohou volně dýchat ani v klidu, bez jakékoli zátěže, je namístě vyhledat lékaře,“ vysvětluje prof. Linhart.

Bolest na hrudi

Dalším typickým projevem nemocného srdce, je palčivá bolest na hrudi. To poukazuje na ucpanou tepnu, která zásobuje srdce krví. Nemocnému hrozí infarkt. Pokud bolest do pár minut neustoupí, je nutné zavolat záchranku. „Umíme cévu zprůchodnit a zachránit velkou část srdečního svalu od záhuby pouze v případě, že nemocný přijde včas.

Lepší je přijít stokrát zbytečně než jednou pozdě. Nebezpečná je v létě především kombinace horka a vlhka. V takovém počasí přijíždí do nemocnice s infarktem a srdečními potížemi i relativně mladí lidé,“ popisuje prof. Linhart a dodává: „Problémy se srdcem se mohou objevit kdykoli. Nikdo totiž neví, kdy zažije svou první srdeční příhodu.“ Infarkt se projevuje také bolestí vystřelující do zad, ramene, paží nebo do čelisti. Provází ho často pocit celkové nevolnosti, pocení, obtížný dech či nepravidelný tep.

Nepravidelný srdeční tep

Pro srdce jsou také náročné změny teplot. Nemocný může na velké výkyvy reagovat například nepravidelným srdečním tepem. Ten způsobuje i přemíra alkoholu spojená s velkou fyzickou námahou. „Když někdo kope ve třiceti stupních za pravého poledne studnu, a ještě do toho popíjí pivo, tak si může lehce uhnat poruchu srdečního rytmu,“ varuje prof. Linhart. Těžké poruchy zvyšují riziko mozkové příhody neboli mrtvice i srdečního selhání.

Bezvědomí

Změny v srdečním rytmu může ohlásit i ztráta vědomí. Lékaři doporučují, aby se lidé zbytečně nevystavovali nadměrnému slunečnímu záření a vyhledávali stín. Nabádají také k dodržování pitného režimu. „Je třeba dávat si pozor na nevětrané, dusné místnosti. Pobyt ve špatně větraném, byť stinném bytě, je pro srdce často horší než vystavení se přímému slunci v tropických teplotách. Ohroženi jsou především senioři, kteří se snadno přehřívají, ztrácí tekutiny a kvůli obavě z horka neotevírají okna,“ uzavírá prof. Linhart.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.