Pátrají po vzácném hlodavci: Mini myška... Pamatuje mamuty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pátrají po vzácném hlodavci: Mini myška... Pamatuje mamuty!

Lebedí si v keřích maliníku.
Lebedí si v keřích maliníku.  (Foto Jeroen van der Kooij, ara)

Po tajemné myšce z doby ledové pátrají badatelé v Moravskoslezském kraji. Jmenuje se myšivka horská a odborníci o ní neměli donedávna ponětí. Ohrožený druh je tak maličký, že spatřit ho, je téměř nadlidský úkol.

„Klidně ji někomu může domů donést kočka,“ řekla Kateřina Poledníková z organizace Alkawildlife, která loni požádala veřejnost o pomoc s hledáním hlodavce. Nejvíc zpráv tehdy přišlo právě ze severu Moravy. „Mnozí lidé si však sedm centimetrů dlouhou myšivku pletli s dvakrát větší myšicí temnopásou. Obě mají na hřbetě pruh, proto jsme vytvořili informační obrázky, aby je lépe rozeznali,“ doplnila Poledníková. Vědci budou však vděční i za zprávy o myšici. Také ona totiž nepatří mezi úplně běžné živočichy.

Kde ji hledat?

Myšivka horská má ráda horní partie kopců, hřebeny, vlhké otevřené smrčiny i mokřady a rašeliniště. V Beskydech by se mohla objevovat na třeba Bumbálce nebo na Kněhyni. Myšici temnopásé se naopak líbí na okraji měst a v polích.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.