Psycholožka o vrahovi partnerky a dětí z Rožnova: Čin odpovídá femicidě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Psycholožka o vrahovi partnerky a dětí z Rožnova: Čin odpovídá femicidě

Vražda v Rožnově pod Radhoštěm byla podle Ludmily Čírtkové zřejmě femicida.
Vražda v Rožnově pod Radhoštěm byla podle Ludmily Čírtkové zřejmě femicida.  (Karel Kopáč - PČR, ČTK - Ožana Jaroslav)

Zastřelil partnerku (†35), své dvě dcerky (†4, †6) a nakonec sebe. Muže (†49) v Rožnově pod Radhoštěm vedla k tragickému činu zřejmě žárlivost. Policejní psycholožka hovoří o femicidě.

„To, co se tam stalo, odpovídá femicidě,“ uvedla policejní psycholožka Ludmila Čírtková. Podle ní to bývá smutná koncovka domácího násilí. Čin může být dlouho plánovaný spáchaný v afektu. Problém vidí odborníci kromě jiného v tom, že policie bere oznámení pronásledování a výhrůžek partnerem často na lehkou váhu nebo vše vyhodnotí jako přestupek. Podle organizace ROSA – centra pro ženy bylo v letech 2000 až 2020 v Česku známo zhruba 200 případů femicidy, v průměru tedy deset zavražděných žen partnery za kalendářní rok.

Co je femicida

Femicida je vražda ženy pouze proto, že je tohoto pohlaví. Vedou k ní často neshody, žárlivost, rozhodnutí partnerky odejít.

Co se stalo

K trojnásobné vraždě a následné sebevraždě došlo ve středu. Na svou partnerku-policistku a dcerky tam zaútočil soukromou zbraní zástupce ředitele městské policie ve Valašském Meziříčí. Pak spáchal sebevraždu. Podle lidí z okolí byl muž přehnaně žárlivý.



Přečtěte si
pravlast
7. 8. 2022 • 08:36

Divné a smutné případy se tady množí a ne vždy je možné nějaké vyjádření a objasnění.PS:Paní psycholožka by mohla zkusit objasnit co přehnal senátor Doubrava a naopak skvěle udělal nař.Fiala,Lipavský a další svými cestami na Ukrajinu.Diskuse tam nemá místo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.