Profesionální hasič Pavel ve svém volnu zachránil život motorkáři: Pěstí mu ucpal tepnu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Profesionální hasič Pavel ve svém volnu zachránil život motorkáři: Pěstí mu ucpal tepnu!

Pavel (vlevo) dostal od šéfa jihočeských hasičů Lubomíra Bureše i hodinky.
Pavel (vlevo) dostal od šéfa jihočeských hasičů Lubomíra Bureše i hodinky. (Foto HZS, PČR)

Hasič Pavel Farka (40) měl zrovna volno, ale náhodou se dostal k vážné nehodě. Těžce zraněnému motorkáři pak zachránil život, když pěstí zacpal krvácející tepnu!

Pavel se 25. května zrovna vracel z nákupu domů, když u obce Otěvěk zastavil u nehody. „Motorkář ležel na zemi. Stála u něj nějaká paní a volala záchranku. Já popadl lékárničku a běžel k motorkáři. Ten měl levou nohu od kolena ošklivě zkroucenou a trčely z ní kosti, levá ruka byla v nepřirozené poloze,“ popsal Farka. Na nic nečekal a zkoušel zaškrtit nohu nad kolenem. Guma se ale přetrhla. Paní v okamžiku přinesla nové škrtidlo.

Takhle dopadla motorka po střetu.

„Krvácení neustávalo. Hlavou mi problesklo zdravotnické školení, kterým jsem jako hasič prošel. Veškerou silou jsem nacpal svoji pěst do třísel motorkáře, abych zastavil tepenné stehenní krvácení,“ popsal Farka, který gumové škrtidlo a pěst v tříslech držel do příjezdu záchranářů. Tím mu zachránil život. „Byla to i zásluha Dity Baštové. To byla ta paní, co mi pomáhala. Po celou dobu s motorářem komunikovala a povzbuzovala ho,“ dodal skromně hasič. Včera mu za záchranu jezdcova života poděkoval před nastoupenými kolegy ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš.

Poděkovali za pomoc

Rodina zraněného motorkáře Pavla Farku vyhledala a poděkovala mu!

Vjel do protisměru

Podle policie muž na motorce Ducati Multistrada v 15 hodin odpoledne v levotočivé zatáčce předjížděl auto, vjel do protisměru a střetl se s vozem Audi. „Motorkář přišel o dolní končetinu. Jen díky efektivní a včasné pomoci svědka měli záchranáři na co navázat. Ve vážném stavu byl letecky přepraven na ARO,“ řekla mluvčí jihočeské záchranky Zuzana Fajtlová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.