Už 4 roky je nikdo neviděl... Velký plán s korunovačními klenoty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Už 4 roky je nikdo neviděl... Velký plán s korunovačními klenoty

Naposledy mohli Češi vidět originály klenotů začátkem roku 2018.
Naposledy mohli Češi vidět originály klenotů začátkem roku 2018. (Foto Aha! – M. Rušinová, J. Poláček, A. Malachovský, T. Tran, ČTK)

Je to nejvzácnější poklad naší země. Korunovační klenoty, které jsou ukryté v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, ale už 4 roky nespatřily světlo světa. Deník Aha! tak zapátral mezi držiteli klíčů od Korunní komory, jestli nepřišel čas sbírku svatováclavského pokladu opět ukázat.

Naposledy klíčníci odemkli Korunovační komnatu v katedrále sv. Víta v lednu 2018, a veřejnost tak poklad mohla vidět během výstavy u příležitosti 100. výročí vzniku Československa a 25 let existence České republiky.

Jen kopie

Od té doby však svatováclavskou korunu, kterou nechal v letech 1345 až 1346 zhotovit Karel IV., lidé neviděli. Kromě koruny jsou součástí klenotů také žezlo, jablko a další vzácné předměty. Veřejnost však může vidět pouze kopii ve stálé expozici Příběh Pražského hradu.

V archivu

O vystavení klenotů zpravidla rozhoduje prezident republiky. Minulý rok, když byl na podzim Miloš Zeman (77) několik týdnů v těžkém stavu hospitalizován, se vyrojily spekulace, zda s klíčem, který má být ukrytý v trezoru, někdo náhodou nemanipuluje. Tehdy však prezidentská kancelář vydala prohlášení, že „klíč č. 1 od Korunní komory je uschován v zapečetěné schránce v tajném archivu Kanceláře prezidenta republiky“.

Už letos?

Ze sedmi klíčníků je v současnosti připraven o vystavení usilovat pouze pražský primátor Zdeněk Hřib. A to ideálně ještě v tomto roce. Jeho vedoucí protokolu už se snaží s Hradem domluvit na možné schůzce.

Kdo je držitelem 7 klíčů od Komory

  • 1. KLÍČ: prezident republiky Miloš Zeman (77)

    Většinou schůzku klíčníků organizuje a na jeho popud se korunovační klenoty zpravidla vystavují. A to třeba u příležitosti inaugurace nové hlavy státu nebo během nějaké důležité události. Aha! tak Hrad oslovilo s dotazem, jestli prezident Miloš Zeman neuvažoval, že by před koncem mandátu klíčníky svolal a navrhl vystavení klenotů. Do uzávěrky Aha! však z Hradčan odpověď nedorazila...
  • 2. KLÍČ: předseda vlády Petr Fiala (57, ODS)

    Šéf kabinetu podle svého mluvčího výstavu zatím neřešil. „Pan premiér se v současnosti věnuje především dopadu Ruskem vyprovokované války na Ukrajině a pomoci občanům, na které doléhá zvyšování cen. Výstavou klenotů se proto dosud nezabýval,“ napsal Aha! mluvčí vlády Václav Smolka.
  • 3. A 4. KLÍČ: arcibiskup pražský Dominik Duka (79) a probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Václav Malý (71)
  • 5. KLÍČ: předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (37, TOP 09)

    Měly by být veřejnosti přístupné častěji. S otevíráním klenotů byly však v minulosti spojeny i nedůstojné okamžiky,“ poznamenala a připomněla jednu z eskapád prezidenta Zemana.
  • 6. KLÍČ: předseda Senátu Miloš Vystrčil (61, ODS)
  • 7. KLÍČ: pražský primátor Zdeněk Hřib (41, Piráti)

Legenda s Heydrichem

Zítra to bude 80 let, co zranění po atentátu podlehl zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich (†38). Zlé jazyky však tvrdí, že v roce 1941 si tak jeden z nejvýše postavených nacistů svatováclavskou korunu coby „symbol věrnosti Čech a Moravy Říši“ nasadil na hlavu. »Korunovat « tak měl i svého syna Klause. Za to měl pak přijít krutý trest. Necelý rok poté, 4. června 1942, zemřel Heydrich na následky atentátu a jeho syn Klaus se v říjnu 1943 stal obětí autonehody. Jde ale o historicky nepotvrzenou legendu.

Podle legendy se Heydrichovi stala osudnou právě koruna na hlavě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.