Hrad prozradil, kdy a kde uvidíme korunovační klenoty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Hrad prozradil, kdy a kde uvidíme korunovační klenoty

Korunovační klenoty tvoří především koruna, žezlo, jablko.
Korunovační klenoty tvoří především koruna, žezlo, jablko. (Foto Aha! – J. Koťátko, J. W. Drnek)

Korunovační klenoty Pražský hrad vystaví mezi 17. a 21. lednem k výročí 30 let České republiky. Zájemci je po 68 letech uvidí v katedrále sv. Víta. A korunu si navíc vzali do práce historici kvůli Kristovu trnu.

Co bude k vidění

Korunovační klenoty tvoří koruna, žezlo, jablko a plášť. Během historických královských obřadů se používaly ale i další předměty. Například zlatý ostatkový kříž nebo svatováclavský meč. K vidění bude ve svatovítské katedrále ve stejný termín i lebka světce a patrona českých zemí sv. Václava.

Ve svatém Vítu

V moderní éře byly klenoty tradičně vystaveny ve Starém královském paláci, typicky ve Vladislavském sále. Jenže tentokrát je zájemci uvidí v katedrále sv. Víta. „Bude to poprvé po 68 letech, kdy bude navázáno na prvorepublikovou tradici,“ uvedl hradní kancléř Vratislav Mynář (55), s tím, že poprvé veřejnost mohla vidět tento národní poklad právě ve svatovítském chrámu v roce 1929.

Je tam Kristův trn?

Je ve svatováclavské koruně trn z té mučednické Ježíše Krista? Na tuto mnohaletou otázku chtěli letos v říjnu najít odpověď vědci a historici. Šéf hradních památkářů Petr Kroupa včera prozradil, že díky rentgenu byla objevena nová dutina na dně kříže, který je na koruně. Použitá metoda sice nepotvrdila, zda se uvnitř dutiny nachází přímo trn, ale podle Kroupy neexistují žádné důkazy, že by se po zhotovení koruny s křížem manipulovalo. „Tudíž nepochybujeme o přítomnosti trnu ve schránce, kam byl vložen po zhotovení koruny, jak na ní informuje latinský nápis,“ míní.

Sedm klíčníků

Korunovační klenoty jsou standardně uschovány v Korunní komoře ve svatovítské katedrále. Komora je uzamčena na sedm západů a k jejímu otevření je potřeba všech sedmi klíčů. Po jednom je drží nejvyšší představitelé státu a církve – prezident, premiér, předseda Sněmovny, předseda Senátu, pražský arcibiskup, pražský primátor a probošt svatovítské kapituly.

Oficiální fotky

Kromě data vystavení a výsledků vědeckého zkoumání korunovačních klenotů Hrad představil i dvě nové oficiální fotografie královských insignií. Jejich autorem je Jan William Drnek. „První z fotografií klade důraz na svatováclavskou tradici, druhá na klenoty jako symbol naší státnosti,“ uvedl ke snímkům prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.