Víte, jak má vypadat správná výživa koček? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Víte, jak má vypadat správná výživa koček?

 (Mars Czech s.r.o.)

Největší výzkumné centrum pro domácí mazlíčky Waltham ve spolupráci se značkou kočičího krmiva Whiskas dlouhodobě zveřejňuje nejnovější data o tom, jak ke zvířatům správně přistupovat. Nabízí rovněž rady ohledně výživy koček. Pojďme se podívat na ty nejzajímavější.

3 jednoduché tipy k výživě

  1. Poraďte se s veterinářem o tom, jaká je ideální hmotnost vaší kočky a važte ji alespoň jednou měsíčně. Stabilní váha je ukazatelem jejího dobrého zdravotního stavu.
  2. Kočky odměňte různými pochoutkami, které snižují riziko tvorby zubního kamene. Výrobky by ale neměly být nad rámec denní porce krmiva.
  3. Krmivo vždy podávejte v pokojové teplotě, ne přímo z lednice. Ideálně jej ohřejte v mikrovlnce či vodní lázni. Jídlo o teplotě podobné tělesné kočkám více připomíná přirozenou kořist a taková strava tak lépe vyhovuje dravčím instinktům.

Suchá nebo mokrá strava? Jaká varianta je nejvhodnější?  

Častou otázkou majitelů koček je, jakým způsobem mají své mazlíčky krmit. Má se strava koček skládat ze suchého nebo tzv. mokrého krmení? Je to právě kombinace mokrých a suchých živin, která kočkám doslova umožňuje namíchat si stravu tak, aby splňovala cílové hodnoty živin. Běžně dostupná mokrá krmiva mají většinou vyšší podíl bílkovin a tuků, oproti tomu suchá krmiva zase vyšší obsah sacharidů.

Jak kočkám stravu podávat?

Kočky upřednostňují potravu, kterou si nějakým způsobem zaslouží, respektive uloví. V praxi něčeho takového můžete docílit například s využitím různých aktivních krmítek typu bludišť, věží nebo míčů. Benefit není jen v tom, že to kočku baví, ale navíc tak snáze zabráníte nadměrnému přibývání na váze.

Veterinář a odborník na zvířecí stravu MVDr. Leoš Železný

Za žádnou cenu nedávejte jídlo od stolu

Zkušenější majitelé koček mohou potvrdit, že jejich mazlíčci nesní cokoli, co se jim předhodí a že navíc mohou přestat jíst krmivo, které jim zpočátku nedělalo problém. Proto je lepší podávat zvířatům stravu, které má správné složení živin a kočkám zároveň chutná. Podávání průmyslově vyrobené stravy doporučují i odborníci. „Nejnebezpečnějším nešvarem majitelů je podávání zbytků ze stolu. Kočka je jiný živočišný druh a složení lidské stravy pro ni může mít i dlouhodobé zdravotní následky. Dalším problémem může být krmení syrovými surovinami. Někdy v dobré víře podáme kočce syrové maso, ale to může obsahovat různé bakterie nebo i parazity. Lepší je proto poskytovat mazlíčkovi kvalitní průmyslově připravenou stravu, která je založená na vědeckých základech. Tak pro ni děláme to nejlepší,“ říká MVDr. Leoš Železný.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.