Opeření mistři bojového umění kung-fu v akci: Já ti zavřu zobák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Opeření mistři bojového umění kung-fu v akci: Já ti zavřu zobák!

Při výskoku mu dala pořádně do zobáku.
Při výskoku mu dala pořádně do zobáku. (Foto Profimedia.cz)

Krade jak straka, nadává jak špaček, je oprsklý jak nádražní vrabec... Podobná přirovnání jistě znáte, už jste ale o někom slyšeli, že se rve jak zvonek zelený s pěvuškou modrou?

Asi těžko, přesto však oba pěvci zvládají bojová umění na jedničku. Jejich ptačí kung-fu zachytil Paul Sawer (50) v anglickém Saxmundhamu. Drobnější pěvuška podle něj seděla v klidu na plotě, když na ni zvonek zaútočil. „Přiletěl k ní a přibližoval se se sklopenou hlavou a zdviženými křídly, což si pěvuška správně vyložila jako hrozbu,“ uvedl Sawer. Opeřeného agresora se ale nezalekla, začala ho klovat a nakonec mu pařáty mistrně zavřela zobák. O vítězi bylo v tu chvíli jasno a zvonek raději vyklidil pole.

Zvonek zelený

Má podsadité tělo, velkou hlavu a silný kuželovitý zobák. Živí se převážně semeny. Vyskytuje se i u nás. Česká společnost ornitologická ho vyhlásila ptákem roku 2022.

Pěvuška modrá

Žije skrytě, nápadní jsou zpívající samci, kteří sedávají na vyvýšených místech. Při hnízdění se živí hmyzem, na podzim a v zimě přechází na rostlinnou potravu. Hnízdí i v ČR.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.