V Evropě kdysi žili obří mořští dravci: V Alpách našli obří zub ichtyosaura! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

V Evropě kdysi žili obří mořští dravci: V Alpách našli obří zub ichtyosaura!

Ichtyosauři lovili především ryby a měkkýše. Spoléhali se přitom na svůj skvělý zrak a také dobrý sluch.
Ichtyosauři lovili především ryby a měkkýše. Spoléhali se přitom na svůj skvělý zrak a také dobrý sluch. (Foto Profimedia.cz)

Obrovský zkamenělý zub starověkého ichtyosaura objevený ve švýcarských Alpách může být největším nalezeným exemplářem svého druhu. Zjistila to nová analýza německých vědců.

Nalezená fosilie je součástí souboru vzácných pozůstatků vyhynulých obřích ichtyosaurů, masožravých mořských tvorů, kteří žili před více než 200 miliony let na území nejen dnešního Švýcarska, ale i Belgie, Británie a Německa. Jde přitom jen o fragment plného zubu! Podle magazínu Journal of Vertebrate Paleontology má úlomek délku asi 10 centimetrů a má zubní kořen dvakrát širší než kterýkoli jiný známý vodní plaz.

Vodní monstra

Zpráva vrhá zcela nové světlo na tajemná monstra, jejich velikost, na způsob jejich života a na jejich stravu. „Pro paleontologii je to velká ostuda, že o těchto obřích ichtyosaurech víme tak málo navzdory mimořádné velikosti jejich fosilií,“ uvedl hlavní autor studie Martin Sander, paleontolog z univerzity v německém Bonnu. Na základě nalezených fosílií zubů, ale i žeber a obratlů vědci soudí, že někteří tehdejší ichtyosauři mohli být větší než dnešní velryby! Vzácné nemusely být ani kusy o délce 20 metrů s hmotností 80 tun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.