Unikátní vlak poprvé po opravě sveze veřejnost: Jízda za 3990 Kč | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Unikátní vlak poprvé po opravě sveze veřejnost: Jízda za 3990 Kč

 Slovenská strela v depozitáři v Kopřivnici.
Slovenská strela v depozitáři v Kopřivnici.  (Foto Aha! – Karel Janeček)

„Za tyhle peníze to nikdy neprodají,“ tvrdili škarohlídové, když »tatrováci« nabídli svezení historickým vlakem Slovenská strela za 3990 korun. Mýlili se, vyprodáno bylo rychlostí strely...

Nad cenou dvou jízd z Kopřivnice do Ostravy (cca 35 km) a zpět v první květnový pátek mnozí kroutili hlavou. „Takové peníze bych za jízdu nedal, i kdybych byl multimilionář,“ shrnul za odpůrce David H., jemuž přitakaly desítky dalších. Jenže lidí se zájmem o unikátní zážitek bylo více. Uběhly tři dny a jízdenky jsou fuč. „Někdo si koupí jízdu ve ferrari, někdo let balonem a někdo si koupí jízdu strelou. A světe div se, vychází to cenově stejně,“ řekl Ondřej N. s tím, že za jízdu ochotně zaplatí nejen milionáři, ale i »prostí« železniční nadšenci.

Kapacita omezena

Na každou jízdu může vyrazit maximálně 45 lidí. Interiér musí zůstat bez poskvrny, proto bude platit zákaz konzumace jídel a nápojů. Lidé ale žízní či hladem během zhruba dvouhodinové cesty trpět nebudou, součástí jízdenky je občerstvení a prohlídka Železničního muzea Moravskoslezského v Ostravě.

Má svůj depozitář

Renovovanou Slovenskou strelu představil majitel, společnost Tatra Trucks, loni v květnu, přičemž opravy začaly v srpnu 2018. Pro vlak vybudovala vedle svého muzea tatrovek prosklený depozitář, kde je strela trvale vystavena.

Až 130 km/h

Motorový vůz Slovenská strela byl vyroben v roce 1936. Byl nasazován na trasu Praha–Bratislava, odtud jeho název. Dosahoval rychlosti až 130 km/h. Původně existovaly dva vozy, ale jeden vyhořel.

Víte, že...

...cena renovace vlaku dosáhla 118 milionů korun?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.