Popálený a přejetý orel znovu létá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Popálený a přejetý orel znovu létá!

Václav Tomšovský ho vypustil do volné přírody.
Václav Tomšovský ho vypustil do volné přírody. (Foto Záchranná stanice Falco)

Zásah elektrickým proudem a střet s autem na dálnici téměř usmrtil orla mořského. Toho v zuboženém stavu s popáleninami a vyhublého našli pracovníci letiště v Roudnici nad Labem.

Přestože byl prakticky odsouzen k smrti, ujala se ho záchranná stanice Falco z Dolního Týnce. „Někteří kolegové předpovídali, že svým zraněním podlehne, anebo zůstane postižený a v zajetí,“ vzpomíná vedoucí stanice Václav Tomšovký na říjen loňského roku, kdy zraněný pták do Falca přišel.

Následovaly čtyři měsíce piplání, ošetřování ran i kvalitního krmení, například pstruhy. „Problém byl ještě kolem Silvestra, kdy velmi těžce nesl výbuchy ohňostrojů a petard a nalétával do pletiva voliéry,“ přiblížil vedoucí s tím, že i tohle období asi pětiletý samec zvládl. Díky péči se chráněný dravec postupně uzdravil téměř bez následků, a mohl se tak vrátit do volné přírody. „Teď už je zase v plné síle na svobodě, snad bude mít do budoucna více štěstí. Jako bonus dostal na cestu vysílačku, abychom věděli, jak se mu daří,“ uzavřel šťastný příběh Václav Tomšovský.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.