Otužování není vhodné pro každého: Pozor na srdce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Otužování není vhodné pro každého: Pozor na srdce!

Otužování
Otužování (Foto Srdce v hlavě, scom)

Otužování je v posledních letech stále populárnější. Koupání v ledové vodě si oblíbilo mnoho lidí včetně celebrit, v zimě tak často vidíme u rybníků i řek velké skupinky otužilců. Jak ale otužování pomáhá zdraví a je vhodné pro každého?

Otužování má kromě zvýšení odolnosti organismu mnoho dalších efektů – zlepšení nálady, posílení energie, snížení stresu, zvýšení odolnosti proti infekcím. Pokud s ním chcete  začít, nemusíte rovnou skákat do ledového rybníka. Mezi otužování počítejte i to, že se budete méně oblékat a doma méně topit. „Plavání v ledové vodě je extrém a není vhodné pro lidi s onemocněními srdce, vysokým krevním tlakem a plicními onemocněními,“ říká pak MUDr. Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě.

Ledovka zvýší tlak

Jedinci s vysokým krevním tlakem by si měli dát při otužování pozor. Kontakt s velmi chladnou vodou cévy stáhne, krevní tlak se výrazně zvýší, a to je pro kardiaka nebezpečné. „Pacienti léčení s vysokým krevním tlakem trpí tlustší svalovinou srdce a to je náchylnější ke vzniku arytmií. A chladná voda tomu napomáhá,“ vysvětluje MUDr. Kociánová. „Víme také, že dlouhodobé a pravidelné střídavé vystavování teplu a chladu zlepšuje pružnost cév. Toho se dá dosáhnout saunováním nebo třeba i střídavými koupelemi. Cévy, které jsou pružné, jsou zároveň mladé,“ doplňuje.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.