Čím co krájet? Vyznejte se v kuchyňských nožích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Čím co krájet? Vyznejte se v kuchyňských nožích!

ilustrační foto
ilustrační foto (archiv Blesku, Profimedia.cz)

Bez nožů se v kuchyni neobejdeme. Jsou to ovšem nástroje, které vyžadují péči a jistou obezřetnost při používání. Vyberte si takové, které vám budou dobře sloužit, a postarejte se o ně tak, jak si zaslouží.

Odolnost se liší

● Kovové nože bývají vyrobené z nožířské oceli. Je to nerezová ocel většinou s příměsí uhlíku a chromu. Ocelové ostří je velmi odolné a s takovým nožem se nemusíte bát ani krájení masa s kostmi nebo drcení česneku.

● Keramické čepele jsou velmi ostré, ale také velmi křehké. Pády jsou pro ně osudné a jsou náchylné na štěpení i během práce. Ani krájení ovoce s peckou nebo masa s kostí by nemuselo dobře dopadnout.

Tip Aha!: Vyhněte se levným pružným nožům z »plechu «. Jsou spíš nebezpečné, nedá se s nimi krájet a reznou!

Broušení je nezbytné

Nože se tupí. Kvalitní méně, ty levnější často. Tomu lze předejít, když nebudete krájet na tvrdém povrchu. Zvolte dřevěná či plastová prkénka.

● Ostří keramického nože se tupí pomalu, ale jistě. Bohužel je jeho následné broušení velmi složité a zvládne to jen odborník.

● Nesmrtelný je nůž kovový. Čepel se tupí rychleji, ale vy ji můžete opakovaně brousit. Ať jste vytrénovaní a dokážete si hravě poradit s ocílkou, nebo patříte mezi opatrnější a práci za sebe necháte odvést elektrický brousek. Při dobré péči pak vydrží desítky let.

Tip Aha!: Pořiďte si do kuchyně ocílku. Ta pomáhá tzv. vytažení ostří, díky němuž se srovnají mikroskopické nerovnosti a nůž bude připravený pro kvalitní řez.

Jak je čistit?

Důležitý je i materiál rukojeti. Nože s rukojetí ze dřeva by do myčky neměly, plastové a kovové mohou. Ocelový nůž ihned po použití opláchněte pod tekoucí vodou. Kov je porézní materiál, a pokud nůž necháte dlouho znečištěný, mohou se na něm začít tvořit skvrny ze solí a kyselin od zbytků potravin. Ruční mytí upřednostněte především u keramických nožů. Náraz v myčce je může poškodit.

Král

Kuchařský nůž je král mezi noži. Bez něj se při vaření neobejdete. Délka čepele se pohybuje okolo 20 cm, hladké ostří se zužuje směrem ke špičce. Použijete ho při zpracování masa, ryb, zeleniny, ovoce a všech větších surovin. Je to prostě univerzál a právě na něm byste neměli šetřit.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.