To je koruna Napoleona Bonaparta: Turnovské muzeum vystavuje její repliku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

To je koruna Napoleona Bonaparta: Turnovské muzeum vystavuje její repliku

Replika je vytvořená z pozlaceného stříbra. Na výšku měří 23 centimetrů
Replika je vytvořená z pozlaceného stříbra. Na výšku měří 23 centimetrů (Foto Aha! – Josef Slabý, ČTK)

Velká zajímavost je nyní k vidění v turnovském muzeu. Jde o přesnou repliku korunovační koruny císaře Napoleona Bonaparta. Kopii ze zlaceného stříbra vyrobil turnovský šperkař Jiří Urban (67) ve spolupráci s Evou Mrákotovou Víškovou (69).

Replika císařské koruny vznikla na zakázku pro soukromého sběratele. Šperkař Jiří Urban na její výrobě pracoval zhruba rok a půl. „Musí se jako u každé podobné práce začít s podrobným rozkreslením detailů, případně zhotovením proporčního modelu, ujasněním pracovních postupů a zabezpečením potřebného materiálu,“ popisuje svůj postup.

Základem fotografie

Při tvorbě koruny vycházel především z fotografií originálu, který vystavuje francouzské muzeum v pařížském Louvru. Replika měří na výšku 23 centimetrů, má průměr 18,5 centimetru a je zdobená čtyřiceti rytinami v kamenech. Ty jsou rozpostřeny ve čtyřech řadách na osmi poloobloucích tvořících kupolovitou klenbu zakončenou koulí s křížkem na vrcholu. Oblouky vycházejí z osmi rostlinných motivů nízké kovotepané korunky, střídajících se s kruhovým zdobným prvkem. Kameny zobrazují jak mytické starořecké postavy, jako je bohyně moudrosti a války Athéna, tak i ty křesťanské, například archanděla Michaela.

Věnec a pak koruna

Originál nechal Napoleon Bonaparte zhotovit ke své korunovaci v roce 1804 a při samotném obřadu si nejprve na hlavu vsadil zlatý vavřínový věnec a teprve poté si nasadil i novou korunu. Ta je volnou napodobeninou koruny Karla Velikého, která byla zničena za Velké francouzské revoluce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.