Nejkratší linkový let! Připoutejte se, za minutu přistáváme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Nejkratší linkový let! Připoutejte se, za minutu přistáváme!

Do minuty jste zas na zemi
Do minuty jste zas na zemi (Youtube)

Orknejské ostrovy na severu Skotska jsou většinou známé drsným chladným počasí. V titulcích novin se nijak moc neobjevují a tak místní potěšilo, že se jejich domovina dostala do slavné Guinnessovy knihy rekordů.

Let spojuje ostrovy Westray a Papa Westray, které jsou od sebe vzdáleny 2,7 kilometru (Karlův most v Praze měří 515 metrů). „Podle zájmu létáme dvakrát nebo třikrát denně. Let by měl trvat kolem minuty a půl, rekord je 53 vteřin,“ říká zástupce firmy Loganair, která linku provozuje. Je tedy zřejmé, že občerstvení se za letu nepodává. Mezi ostrovy pravidelně cestuje kolem 80 lidí, z nichž většina pracuje na archeologických nalezištích na Papa Westray. K jejich přepravě jsou k dispozici dva lehké letouny Britten-Norman BN-2 Islander. Do každého se vejde 15 cestujících a podle jednoho z pasažérů jsou uvnitř „namačkaní jako sardinky“. Navzdory krátkosti letu nejde o lacinou záležitost. Ta minuta letu vyjde na zhruba 1300 korun!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.