Zvýšení záloh a kontrola slev. Co čeká podnikatele v roce 2022? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zvýšení záloh a kontrola slev. Co čeká podnikatele v roce 2022?

 (Unsplash)

Pohybujete se v podnikatelském světě už nějaký ten pátek nebo se teprve odhodláváte k přechodu na volnou nohu? Potom byste měli věnovat pozornost legislativním změnám, které vejdou v platnost již v nadcházejícím roce. Co všechno se změní?

1. Změna minimálních záloh

Důležitou změnou je navýšení minimálních záloh OSVČ. Minimální záloha na sociální pojištění pro OSVČ hlavní stoupne ze současných 2588 Kč na 2841 Kč.

U vedlejší samostatné činnosti vzroste původní částka 1036 Kč na 1137 Kč. Zvýšení se týká rovněž minimálních záloh na zdravotní pojištění, které se zvýší z 2393 Kč na 2627 Kč.

2. Růst paušální daně

V důsledku růstu minimálních záloh se mění také výše paušální zálohy za kalendářní měsíc (původně 5469 Kč), která bude nově činit 5994 Kč. K paušální dani se však mohou přihlásit pouze osoby, jejichž příjmy za předchozí rok nepřesáhly milion korun, které nejsou plátci DPH a nemají k DPH registrační povinnost.

Kromě toho je nutné splnit řadu dalších podmínek – podnikatel například nesmí být veden jako společník veřejné obchodní společnosti a nesmí proti němu být vedeno insolvenční řízení.

3. E-commerce pod drobnohledem

Velké změny očekávají v roce 2022 také majitelé internetových obchodů. Jedním z diskutovaných témat je delší lhůta pro uplatnění vady věci, která se z dosavadních 6 měsíců prodlouží na dvojnásobek. Jinak řečeno, jestliže se na produktu objeví závada před uplynutím 12měsíční lhůty, prodejce musí znaleckým posudkem dokázat, že zboží nebylo vadné již při jeho převzetí. Nové nařízení by mělo vejít v platnost již v lednu 2022.

Úprava zákonů se dotkne také akčních prodejních slev. Nově bude muset prodejce kromě akční ceny uvádět i nejnižší částku, za kterou bylo možné výrobek pořídit 30 dní před započetím akce. Pokud je produkt na trhu kratší dobu, bude nutné uvádět nejnižší cenu od doby, kdy byl uveden do prodeje. Tato povinnost začíná platit od května 2022.

Zákonodárci si navíc chtějí posvítit i na falešné recenze, které si obchodníci nezřídka píši sami. Vzhledem k tomu, že recenze mají výrazný vliv na spotřebitelské chování návštěvníků webu, mohou si tak nekalou praktikou naklonit nerozhodného zákazníka na svou stranu.

Od května příštího roku tak musejí být prodejci schopni dokázat původ recenzí (tzn. doložit, že je napsali skuteční zákazníci).

Ignorování nové legislativy se vám prodraží

A co hrozí, pokud jako e-shopař budete brát nové předpisy na lehkou váhu? Při nedodržení některého z výše uvedených nařízení se vystavujete riziku pokuty až do výše 4 % svého ročního obratu.

Pokud si tedy nechcete vybílit svůj podnikatelský účet a přijít o nemalou část financí, vezměte uvedené změny na vědomí co nejdříve a náležitě se na ně připravte, dokud je ještě čas.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.