Motory z Olomouce vládnou světu letadel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Motory z Olomouce vládnou světu letadel

K vidění jsou motory do českých Delfínů, či světových Cesen, Airbusů a Boeingů.
K vidění jsou motory do českých Delfínů, či světových Cesen, Airbusů a Boeingů. ( Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Motor z Olomouce používají proudová letadla na celém světe! Jak takové motory vypadají, si mohou nyní prohlédnout zájemci na unikátní výstavě v Pevnosti poznání.

K vidění jsou motory do českých Delfínů, či světových Cesen, Airbusů a Boeingů. Letecké motory přitom dosud nikdy v takovém množství přístupné veřejnosti nebyly. „Málokdo ví, že lidé z Olomoucka zanechali nesmazatelnou stopu v historii letecké výroby. Navíc na práci místních pokračovatelů speciální výroby narazíte dnes v letounech celého světa,“ prozradil Martin Šebesta, ředitel olomoucké firmy Honeywell, která letecké motory vyrábí.

Vazba na ptáky

Součástí výstavy jsou i modely letadel, a naučná expozice o souvislosti aviatiky s pozorováním ptáků. Návštěvníci se dozvědí, která letadla byla inspirována sokoly, rorýsi či netopýry.

Kdy a za kolik?

Zcela unikátní výstava v olomoucké Pevnosti poznání bude otevřena celý měsíc až do 12. prosince. Přístupná je vždy od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. Vstupné je 125,- kč dospělý, 95,- kč děti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.