Parkování na invalidech se nevyplatí! Řidiče čekají tresty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Parkování na invalidech se nevyplatí! Řidiče čekají tresty

PRAHA – Řidiči pozor! Parkování na místech pro invalidy může vyjít pěkně draho! Policie chystá od 1. července mnohem tvrdší postihy. Přestupek totiž nebudou řešit v blokovém řízení, ale ve.


✘ pokuta až 10 tisíc korun
✘ odebrání řidičáku na rok
✘ nemilosrdné odtahy vozidel

PRAHA – Řidiči pozor! Parkování na místech pro invalidy může vyjít pěkně draho! Policie chystá od 1. července mnohem tvrdší postihy. Přestupek totiž nebudou řešit v blokovém řízení, ale ve správním řízení, a přestupek vás tak může přijít až na astronomických 10 tisíc korun! Stejnému trestu se vystavují také „odvážlivci“, kteří parkují s falešným označením vozidla určeného pro přepravu invalidů.

A to ještě není zdaleka všechno! „Bezohlední řidiči nejen že dostanou vysoké pokuty, ale také jim bude možné sebrat řidičský průkaz,“ uvedl šéf pražských dopraváků Pavel Švrčula. Nezodpovědný řidič si nebude moci zajezdit dokonce až jeden rok! „K odebrání řidičáku pak bude stačit pouhý jeden jediný přestupek,“ doplnil Švrčula. A tahle pravidla budou platit pro celou republiku!
Městské úřady proto plánují ještě před vstoupením zákona v platnost velké kontroly. V Praze už začaly. „Akce se zúčastní téměř sto strážníků, kteří budou mít k dispozici také odtahová vozidla,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Vilma Častová. Jenom v Praze letos nachytali 9111 řidičů a uložili jim 3315 blokových pokut v celkové výši téměř 2,833 milionu korun. „Příslušnému správnímu orgánu pak oznámili 1754 případů a v 703 případech byli nuceni nařídit odtah vozidel,“ dodala Častová. Loni pražští strážníci zjistili a řešili 24 393 přestupků, kdy lidé nerespektovali parkovací místa pro vozy handicapovaných. Špatným parkováním na vyhrazených místech ale nejvíce trpí samotní vozíčkáři. „Naše místa jsou mnohem širší, abychom mohli vystoupit i s vozíkem. Když na něm někdo stojí, můžu jezdit kolem parkoviště třeba hodinu, protože musím najít dvě volná parkovací místa vedle sebe, abych se tam s vozíkem vešel,“ uvedl Marek Musil, jeden z řidičů, který je sám na vozíku.


Autor: HELENA KAHNOVÁ, ALEŠ BERNÝ
Foto Aha! – Kateřina Kovářová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.