Dušičkový víkend je tady! Policie varuje: Sváteční řidiči vyrážejí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Dušičkový víkend je tady! Policie varuje: Sváteční řidiči vyrážejí!

Strážníci hlídkují u hřbitovů už dva dny.
Strážníci hlídkují u hřbitovů už dva dny. (Foto Aha! –Michal Charbulák, MP)

Dušičky jsou zde a na silnicích to kvůli nim často bude o nervy. Provoz nejen u hřbitovů houstne a k plynulosti nepřispívají řidiči, kteří usedají za volant často jen při této příležitosti. Policie je ve větším počtu v terénu už od pátku.

Kontroly mohou řidiči čekat na hlavních tazích, například v Moravskoslezském kraji bude policistů třikrát víc než jindy. Důvod? „Provoz se zvýší, vyrážejí i sváteční řidiči a senioři, na místě je určitě obezřetnost,“ říká dopravní policista René Klímek. Sváteční řidiče nejčastěji prozradí velmi pomalá jízda. „Je to jejich snahou dodržet všechny dopravní předpisy. Jenže jsou i OSTRAVA (chm) – Dušičky jsou zde a na silnicích to kvůli nim často bude o nervy. Provoz nejen u hřbitovů houstne a k plynulosti nepřispívají řidiči, kteří usedají za volant často jen při této příležitosti. Policie je ve větším počtu v terénu už od pátku. nevyzpytatelní, váhaví, v nečekaných situacích reagují pomaleji,“ dodal Klímek k šoférům, které mají mnozí spojeni kloboukem, oblekem a starým, leč naleštěným autem.

„Takové vídáváme i dnes,“ podotkl Klímek. A včera dopoledne na takového narazilo i Aha!, to když u hřbitova ve Staré Bělé parkoval asi devadesátiletý muž. O tom, jak často jezdí, se odmítal bavit. „Víme, že se nám říká kloboukáři. Ale tak nám říkají mladí, přitom jezdí mnohem nebezpečněji než my,“ utrousila jeho žena. „Vyrážím autem jen jednou za dva měsíce. K lékaři a na hřbitov. Jenže já jsem bývalý řidič z povolání, dělal jsem to 40 let,“ řekl nazlobeně jiný šofér. „Záměrně jsem vyrazil už v pátek, o víkendu to bude na silnicích mnohem horší,“ uzavřel.

Rady k provozu

  • Buďte obezřetní, předvídejte, u váhavě jedoucích aut počítejte, že je může řídit právě sváteční šofér.
  • U hřbitovů pozor na zvýšený pohyb chodců, hlavně za mlhy či tmy nemusejí být dost viditelní.
  • Nenechávejte v autě u hřbitova cennosti, a to včetně navigace – zloději číhají na příležitost.
  • A to hlavní: obrňte se větší dávkou trpělivosti!

Pozor na krádeže!

Zatímco policie od pátku hlídá provoz na hlavních tazích, strážníci hlídkují u hřbitovů. Dušičky jsou příležitostí pro chmatáky všeho druhu. „Strážníci se zaměřují na předcházení krádežím na hřbitovech, ale i vloupání do vozidel zaparkovaných v okolí hřbitovů,“ uvedl ostravský strážník Jindřich Machů. Na loňské Dušičky například kdosi jisté ženě ukradl kabelku se 6 tisíci, kterou si odložila na náhrobní kámen.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.