100 let od smrti prvního českého fotoreportéra: Vaše Výsosti, vyletí ptáček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

100 let od smrti prvního českého fotoreportéra: Vaše Výsosti, vyletí ptáček!

Rudolf Bruner- Dvořák zaznamenal stovky událostí, snímků jeho samotného je však jen pár.
Rudolf Bruner- Dvořák zaznamenal stovky událostí, snímků jeho samotného je však jen pár. (Foto Národní archiv, ara)

Na svět se díval zpoza fotoaparátu, zaznamenával šlechtice i prezidenty, obyčejný život i šokující události. Rudolf Bruner-Dvořák (†57) byl prvním tuzemským fotoreportérem. Zemřel přesně před 100 lety.

Miloval cestování, společnost, fotografování a ženy. „Měl milenky od číšnic po šlechtičny,“ říkal synovec Rudolfa Brunera- Dvořáka (†57). Ten se narodil 2. července 1864 v Přelouči jako jedno z 12 dětí krejčího Václava a jeho choti Anastazie.

Havárie balonu

Do české historie se zapsal focením. A ne ledajakým! Že od roku 1887 směl podnikat ve všech způsobech fotografie, jak zněla tehdejší definice, mu nestačilo. Z Přelouče, kde měl portrétní ateliér, se Rudolf přestěhoval do Prahy a stal se momentním fotografem, tedy prvním plnohodnotným českým fotoreportérem. „Já dělám jen krávy, koně a fabriky. A to vy nejste,“ říkával pak zájemcům o portréty s úsměvem.

Od roku 1891 pak také užíval titul Momentní fotograf Jeho císařské a královské Výsosti Nejosvícenějšího pana arcivévody Františka Ferdinanda Rakouského z Este. Bruner fotil sport, katastrofy, společenské události, ale třeba i cvičení hasičů či stavební práce v metropoli. Zkrátka všechno dění. Do časopisů prorazil snímkem z Jubilejní výstavy v roce 1891, kdy zaznamenal pád balonu Kysibelka. Od roku 1904 pak působil v tehdy nejvýznamnějším českém časopise Český svět.

Měl blízko k rodině následníka trůnu Ferdinanda d’Este (1863 – 1914) a díky tomu přinášel snímky z jeho soukromí i pracovních setkání. Fotil obyčejný život v Bosně či příjezd prezidenta T. G. Masaryka do Prahy 21. prosince 1918. „Žádný z pražských fotografů neprocestoval s temnou komorou takový kus světa jako on,“ psal o něm Český svět 12. března 1909.

Vtipálek s hrbem Bruner byl velkým šprýmařem.

O jeho vztahu s Ferdinandem d’Este vypovídá fakt, že Rudolf byl jedním z mála, kdo směl šlechtici říkat anekdoty. Přílišné vrásky mu nedělal ani vzhled poznamenaný nehodou. V sedmnácti letech Rudolf spadl ze stromu a zlomil si lopatku. Bál se to však říct doma a jeho otec tak zranění odhalil pozdě. Poškozená lopatka mu vytvořila hrb. I přesto byl vítaným společníkem a na ženský nezájem si rozhodně nemohl stěžovat.

Smrt bez povšimnutí

Rudolf Bruner–Dvořák fotil naplno do svých 57 let, kdy před 100 lety 30. října 1921 v Praze zemřel. Jeho úmrtí žádné noviny ani časopisy, pro něž fotil, nevěnovaly pozornost. Bruner byl coby fotograf šlechty považován za tvář rakousko- uherské monarchie a pro tu již v nové republice nebylo místo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.