VYTOPENÉ AUTO: Pozor, hrozí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

VYTOPENÉ AUTO: Pozor, hrozí...

Zaplavené auto je problém
Zaplavené auto je problém (Bimmer Check/Facebook)

Kouzelníci v autoservisech umí vzkřísit i vytoené auto a také ho dát do oběhu jako »voňavku«. Co u takového auta hrozí?

Záplavová voda s sebou nese jemňoučký písek a jíl, který působí jako abrazivum, které poškodí ložiska, homokinetické klouby, kluzná uložení a pravděpodobně i ojniční pánve, převodovku a výstelku válců.

Druhý aspekt je elektrika – palubní síť je pod napětím a je plná kontaktních dvojic. Voda v kontaktech působí jednak jejich oxidaci, jednak vlivem elektrolýzy i erozi povrchu kontaktů. Vlhkost některé senzory (třeba váhu vzduchu) úplně zničí.

Všechny porézní materiály do sebe natáhnou vlhkost, které je plná obsahu z vypláchnutých žump, septiků a čističek. To se nedá odstranit a netýká se to jen koberců a sedadel, ale i tlumicích materiálů, ale i výplní a dutých částí karoserie.

Pokud se kal dostane i do provozních náplní, v oleji bude (krom toho, že ucpe menší kanálky a filtry) působit jako jemná brusná pasta. V palivu zničí čerpadla a vstřiky, v chladicí kapalině ucpe chladič a výměníky, v brzdové kapalině způsobí zadření pístků brzdičů, a navíc voda prudce sníží bod varu, takže při ostřejším zabrzdění vznikne v brzdovém válci pára a brzdy ztratí veškerý účinek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.