Škoda Auto: ODSTÁVKA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Škoda Auto: ODSTÁVKA!

Automobilka Škoda zastavuje výrobu (19. 10. 2021)
Automobilka Škoda zastavuje výrobu (19. 10. 2021) (ČTK / Taneček David)

Lidé auta chtějí kupovat, automobilky vyrábět. Ale nedostatek čipů pokračuje a největší český výrobce aut Škoda Auto zastavil výrobu. Její zaměstnanci teď budou dva týdny doma.

Linky Škody běžně vyrobí 21 tisíc aut týdně. Automobilka však oznámila, že od 18. října do konce roku výrazně omezí výrobu. Od včerejška ji na dva týdny zcela zastavila ve všech třech tuzemských závodech.

Výjimkou bude pouze jedna linka v závodě v Kvasinách na Rychnovsku. „Při této odstávce se budeme soustředit na dokončení zhruba 10 tisíc rozpracovaných vozů, které tak budeme moci rychleji dodat našim zákazníkům,“ řekl mluvčí podniku Tomáš Kotera. Firma má dlouhodobě 30 až 50 tisíc téměř hotových vozů, do kterých jí však kvůli celosvětovému nedostatku chybí čipy.

Čipy jsou v automobilech součástí palubních systémů. Nyní Škodovce chybí ty na stahování zadních oken či do rádií. Čipy jsou součástí integrovaných obvodů a patří k základním součástkám elektroniky. Jejich nedostatek je celosvětový problém, který odstartovala pandemie koronaviru. Kvůli ní se načas přestaly vyrábět, zároveň však vzrostla poptávka po spotřební elektronice. Dodávky negativně ovlivnilo i březnové zablokování Suezského průpla- Minus 250 tisíc vu, klíčové trasy pro obchodní lodě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.