Největší závodní kuchyň v ČR: Uvaří denně 25 000 jídel!
Neuvěřitelných 50 000 plněných bramborových knedlíků, 12 000 řízků nebo 8000 karbanátků! Tolik navaří za jednu směnu v nové, největší firemní kuchyni v Česku. Je v mladoboleslavské automobilce a dnes poprvé z ní kuchaři vydají zaměstnancům tisícovky porcí jídla.
Aby všechno klaplo, nastoupilo už v sobotu za sporáky 38 kuchařů a začali smažit holandské řízky. Ty patří u strávníků ve Škodovce k nejoblíbenějším jídlům. Kuchaři se budou střídat v 7,5 hodinových směnách. Každý den připraví zhruba 20 000 až 25 000 pokrmů.
Jako v Austrálii
Nová centrální kuchyň nahradila stávající, která už nevyhovovala. Kolik vybudování stálo, firma tají. „Má celkovou kapacitu až 35 000 porcí jídla denně. Kuchaři každý den zpracují přes 2000 kilo masa a připraví 5000 porcí polévky. Ročně zpracují 18 tun ryb, 500 tun masa, 1 800 000 vajec či 200 000 kilo brambor. Chod celého provozu bude zajišťovat 93 kuchařů a 33 administrativních pracovníků,“ vypočítal Aleš Hertl, provozní ředitel společnosti Aramark. Ta pro automobilku zajišťuje závodní stravování. Kuchyň je srovnatelná například s největší kuchyní aerolinek v Melbourne, která nemá konkurenci na celé jižní polokouli.
Boleslav i Kvasiny
Společnost Aramark zajišťuje závodní stravování ve Škoda Auto od roku 2017. Centrální kuchyně obstarává továrny v Mladé Boleslavi i Kvasinách. Celkem jde o 19 restaurací, 31 kiosků, 271 automatů a čtyři kavárny.
Metoda »Cook and chill«
Všechna jídla se zpracovávají tzv. metodou cook and chill. Znamená to, že do 90 minut po uvaření se prudce zchladí a v chlazeném stavu se distribuují na určené restaurace. Tam se už ve správné teplotě podávají zákazníkům.