LÍBÁNKY UKONČIL VÝBUCH! Rozdělali táborák na náloži z 1. světové války | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

LÍBÁNKY UKONČIL VÝBUCH! Rozdělali táborák na náloži z 1. světové války

Lidia a Norbert v jejich svatební den.
Lidia a Norbert v jejich svatební den. (Foto Profimedia.cz/PA Real Life - Monika Sani Photography)

Líbánky Ukrajinky Lidie Makarčukové (31) a Maďara Norberta Vargy (43) skončily obrovskou tragédií. Nevědomky si totiž rozdělali táborák na zakopané bombě z první světové války! A zatímco bratra (†29) nevěsty a dalšího muže exploze zabila, Lidia skončila vážně potrhaná ve špitále!

Na posvatební oslavu s rodinou a přáteli si dvojice žijící ve Velké Británii vyhlédla idylické místo na ukrajinské části Karpat, kousek od hranic s Maďarskem. Osudného večera si tam rozdělali táborák, sedli si kolem něj, pili čaj a vyprávěli příběhy. Nikdo z 12 lidí (včetně dvou dětí) tehdy netušil, že se pod jejich nohama začíná právě probouzet nevybuchlá munice... „Oheň vytvořil zvláštní atmosféru, měli jsme si toho hodně co říct. Dlouho jsme se neviděli,“ vzpomíná Lidia.

Létaly šrapnely

Kolem deváté večer se Norbert zvedl a šel si do stanu pro foťák. V tu chvíli se ale ozvala ohlušující exploze! „Utíkal jsem zpátky tak rychle, jak to jen šlo, a volal Lidii,“ popisuje. Milovanou manželku našel v tratolišti krve. Letící kus šrapnelu jí ošklivě pořezal obličej a zranil levé oko, v rukou měla tak hluboké řezné rány, že jí koukala kost, na nohou jí exploze vyrvala kus svalu... „Začala jsem se modlit, lidé kolem mě sténali a svíjeli se v bolestech,“ vzpomíná Lidia.

Nálož spala 105 let

Bomba patrně pocházela z dob tzv. Brusilovovy ofenzivy (4. června až 20. září 1916), během níž ruská armáda na východní frontě zahnala za cenu 800 tisíc životů vojáky západních mocností od Lucku a dalších měst na pomezí dnešního Běloruska, Ukrajiny a Rumunska až do Karpat.

Pomalá záchrana

Mezi nimi bojoval o život i její bratr Miroslav (†29). Marně! Záchranářů, kteří se na odlehlé místo dostali až o hodinu a půl později, se už nedočkal. „Lituji, že jsem na něj ještě nezavolala a neřekla mu, že ho miluji,“ pláče Lidia. Kromě Miroslava ztratila při výbuchu ještě jednoho kamaráda, šest dalších lidí utrpělo vážná zranění.

Vybírá peníze na operace

Po měsíci v ukrajinské nemocnici se už Lidia dokáže sama postavit a chodit. Příští měsíc ji v Maďarsku čeká operace oka, pak se snad bude moct vrátit do Británie. Protože ale neměla cestovní pojištění, neví, z čeho zaplatí obrovský účet za zdravotní péči. V rámci sbírky na Go- FundMe prozatím vybrala přes 800 tisíc korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.