Do ohně hodil granát z války! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Do ohně hodil granát z války!

Ohniště, do kterého muž hodil protiletadlový granát.
Ohniště, do kterého muž hodil protiletadlový granát. (Foto Aha! – K. Kopáč, V. Hradská, PČR)

Kdyby nepřežil, byl by horkým adeptem na Darwinovu cenu za nejhloupější smrt! Muž z Českokrumlovska totiž našel německý protiletadlový granát a nenapadlo ho nic lepšího než ho hodit do ohně! Vybuchl a muž skončil s těžkým zraněním v nemocnici.

Dramatické chvíle se odehrály jen pár metrů pod turisticky hojně navštěvovanou zřícenou hradu Dívčí kámen v sobotu večer před půl osmou. „Slyšel jsem obrovskou ránu. Chvíli potom tu kolem už kroužili hasiči,“ řekl Aha! muž z nedalekého penzionu.

Hrudník a nohy
Na místo byla vyslána i záchranná služba. Střepiny z granátu muži způsobily rozsáhlá zranění. „Byl ale při vědomí. Měl těžká zranění na hrudníku a na nohou. Převezli jsme ho na traumacentrum do Českých Budějovic,“ řekla mluvčí záchranky Petra Kafková. Policisté pak zjistili, že muž granát našel, zatím ale neví, kde přesně. „Šlo o německý protiletadlový granát typu DG ráže 2 centimetry,“ řekla policistka Lenka Pokorná, která potvrdila, že výbušninu si muž donesl k chatě a pak ji hodil do ohniště.

Nesahejte na nalezenou munici!
Podle policistů je nález jakéhokoliv podezřelého předmětu připomínajícího munici nutné neprodleně nahlásit. „S nálezem by nemělo být jakkoliv manipulováno. Naopak je třeba zajistit, aby do příjezdu policie nikdo do prostoru kolem nálezu nevstupoval,“ vysvětluje policistka Pokorná. „Při podobných nálezech je nutné být maximálně opatrný. V žádném případě předmět nepřenášejte nebo, jako v tomto případě, neodnášejte domů. Nikdy nemůžete vědět, v jakém stavu se munice nachází a zda nemůže dojít k její explozi. Vhazování těchto předmětů do ohně je vyloženě hazard se životem,“ varuje.

Až se vyléčí, půjde do vězení?
Přestože bude mít muž co dělat, aby se dal dohromady, musí mnohé vysvětlovat. Policisté ho mohou totiž i obvinit. Hrozí mu dva roky vězení. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu nedovolené ozbrojování,“ potvrdila Pokorná.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.