Čeští turisté: Nebezpečný objev v Albánii | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čeští turisté: Nebezpečný objev v Albánii

Na české turisty v Albánii číhalo děsivé překvapení.
Na české turisty v Albánii číhalo děsivé překvapení. (Reprofoto Youtube)

Užívali si plavání, a najednou se ocitli v nebezpečí – na dně moře leželo okolo čtyřiceti granátů! Češi David a Katka nebudou na svou první návštěvu Albánie vzpomínat v nejlepším.

Čeští turisté se vydali na klidnou a tichou pláž ležící přibližně kilometr na sever od dovolenkové destinace Saranda. Chtěli natočit podvodní záběry. „Plavali jsme asi šest metrů od břehu. V hloubce čtyř metrů bylo třicet až čtyřicet granátů! Byli jsme šokovaní, i když vypadaly jako lahve. Když jsem vylezl ven, byl jsem si už jistý, že je to munice,“ řekl pro albánskou televizi Top Channel David. Po počáteční panice čeští turisté zkontaktovali policii, ta ovšem na situaci nijak nereagovala! „Katka tady měla děti, bylo to velmi nebezpečné. Jsem tu poprvé, ale tohle není pro turismus zrovna nejlepší. Policie nebo vláda by tohle místo měla označit,“ stěžoval si David. Podle svých slov by se do Albánie jednou rád vrátil, ale po děsivém zážitku má stále oprávněné obavy z bezpečnostní situace.

Pozůstatek občanské války

Granáty pravděpodobně pochází z albánské občanské války v roce 1997. Tehdy většina bank a fondů v zemi v lednu zkrachovala a lidé přišli o celoživotní úspory. Protivládní demonstrace přerostly v občanskou válku, na jejíž potlačení byla nasazena armáda. Konflikt skončil v srpnu, odzbrojování však očividně proběhlo dost nedbale.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.