ŠOK v dovolenkovém ráji Čechů! Na Jadranu objevili monstrum | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

ŠOK v dovolenkovém ráji Čechů! Na Jadranu objevili monstrum

Když se na kánoi přiblížili, uviděli neznámé monstrum.
Když se na kánoi přiblížili, uviděli neznámé monstrum. (Foto archiv rodiny)

Rodina z Velehradu si vyjela s přáteli k Jadranu. A hned druhý den pobytu na ně čekala světová rarita. V moři objevili obra hlubin měsíčníka svítivého.

„Jsme na samotě v Sevidu. Z balkonu jsme zahlédli na obzoru v moři něco, co připomínalo část lodi nebo delfína,“ prozradila hlava rodiny z Velehradu na Uherskohradišťsku.

Mrtvý obr

Otec s dcerou ze zvědavosti sedli do kánoe a jeli tajemství odhalit. „Byl to mrtvý obr. Podivná ryba. Fotku jsme poslali správci areálu Živá voda v Modré, Jiřímu Kročovi (44). Ten hned věděl, že je to vzácný měsíčník svítivý, který se ale pohybuje v oceánech,“ přiblížil muž ze Slovácka.

Odtáhli ho zpět

Rybu proud zanesl až k molu. „Stala se atrakcí. Nikdo netušil, co to je. Jenže dost páchl. Z moře jsme proto vylovili provaz, uvázali námořnický uzel a raritu odtáhli zpět na moře,“ doplnil autor snímků.

Kde se tam vzal?

Měsíčník má latinský název Mola mola. „Je to vzácné a neškodné monstrum oceánů. Patří k nejtěžším kostnatým rybám světa. Je zploštělý a připomíná měsíc. Oblíbenou pochoutkou jsou medúzy,“ řekl rybář Jiří Kroča. „Těžko říct, odkud se tam vůbec vzal a proč nepřežil. Mohla ho srazit loď, mohl se dostal do vlečné sítě, a když ji rybáři vytáhli, lekli se, protože je chráněný, a nepřežil návrat do moře. Nebo z akvária mohli vypustit nemocného jedince,“ dodal Kroča.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.