Boj o Sněmovnu začne za 8 dní: Vyřiďte si voličský průkaz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Boj o Sněmovnu začne za 8 dní: Vyřiďte si voličský průkaz!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (ara)

Obecní úřady začínají od zítřka vydávat voličské průkazy pro sněmovní volby 8. a 9. října. Požádat o něj může každý, kdo chce svůj hlas odevzdat jinde než ve svém volebním okrsku.

Ale pozor! Žádost lze podat jen v místě trvalého bydliště. Jak o voličský průkaz požádat? Je to jednoduché. Stačí zajít na obecní úřad v místě, kde máte trvalý pobyt. S sebou si nezapomeňte občanku nebo cestovní pas. Úřady ale průkazy vydávají pouze do středy 6. října do 16. hodiny. Poté už to není možné.

Pokud se nemůžete z jakéhokoliv důvodu dostavit do místa trvalého bydliště, můžete o průkaz požádat i poštou, ale s ověřeným podpisem. Dopis lze také poslat datovou schránkou. U této možnosti ale máte už pouze jeden den. Úřady písemné žádosti vyřizují pouze do 1. října. Průkaz si pak vyzvednete osobně, případně můžete zplnomocnit někoho jiného, aby vám ho vyzvedl, či si jej můžete nechat zaslat. Následně se s dokladem můžete vydat do jakékoliv volební místnosti v Česku či zahraničí. Tam vám komise před vhozením obálky s hlasem průkaz odebere, abyste nemohli volit znovu někde jinde.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.