Zima bude letos drahá! Řešením mohou být tržní ceny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zima bude letos drahá! Řešením mohou být tržní ceny!

 (Shutterstock)

Ceny energií lámou rekordy a trh s energiemi se otřásá v základech. Nebude to tak ale navždy, a proto je právě teď nejlepší čas jít do tržních cen!

Logicky se vám může zdát, že když máte smlouvu s fixací ceny, žádné zdražování vás nemůže ohrozit. Je pravda, že dodavatelé umí vyrovnat menší cenové výkyvy, ale jen stěží lze očekávat, že dokážou vyrovnat jakýkoli cenový rozdíl. A právě tato situace nastala.

Ceny letí nahoru…

Pokles cen elektřiny během loňska byl jen dočasný a konec koronavirové krize neznamená pro všechny dobrou zprávu. Cena na burze, kde dodavatelé pro své zákazníky kupují energii, je zhruba o devadesát procent vyšší než ta, za kterou se na rok 2021 průměrně obchodovalo v loňském roce. A podle expertů bude hůř.

Nikdo nečekal, že se přechod na bezemisní energetiku obejde bez následků, ale veletoč, který nastal, překvapil všechny. Došlo totiž ke třem nenadálým událostem: Za prvé ceny emisních povolenek, které jsou pro finální ceny energií klíčové, vystřelily do nebe. Kvůli spekulacím jen za letošní rok zdražily skoro o pětaosmdesát procent. Za druhé se do závratných výšin katapultovala i cena zemního plynu, který je důležitým zdrojem při nahrazování výroby elektřiny z uhlí. Cenu vyšroubovalo vzhůru Rusko, aby donutilo evropské země k co nejrychlejšímu zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. A konečně je tu tlak EU na rozvoj elektromobility. Ten s sebou nese předpoklad, že se v budoucnu spotřeba elektřiny vzroste, a to samozřejmě znamená i růst její ceny.

… poletí zas jednou dolů

Vzhledem k tomu, že ceny jsou právě teď na rekordní výši, opravdu nedává smysl upínat se na fixované ceny. Jediné, čeho byste tím dosáhli, by bylo zafixování vašich plateb v nesmyslné výši. Navíc ceny zase poklesnou, platby vám pak ale zůstanou v původní, rekordní výši, což je něco, co skutečně nechcete.

V současné situaci je proto mnohem lepší a smysluplnější přejít na tržní ceny, kdy platíte takovou cenu, za jakou se elektřina a plyn v daném okamžiku prodávají na burze. Tedy takovou cenu, kterou neurčuje dodavatel ale trh. Ceny se samozřejmě na současné nadsazené výši nebudou držet věčně a až poklesnou, vy budete první, kdo na tom vydělá. Na rozdíl od těch, kterým zůstanou vysoké fixované ceny.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.