Psychologové o zuřivci od Protivína: Vraždil v afektu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Psychologové o zuřivci od Protivína: Vraždil v afektu

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Repro foto/TV Nova)

Na začátku všeho byl banální konflikt, na konci trýznivá smrt mladé studentky (†21). Vrah (†27) vysokoškolačku škrtil a pak utopil. To mu ale nestačilo. Dívku navíc rozřezal a odvezl do lesa. Podle psychologů jednal v afektu a s extrémní zuřivostí.

Vrah i oběť bydleli ve stejném domě v centru Českých Budějovic. Bytový dům je nově opravený a sousedé se tam navzájem neznají. Mladý muž chodil do práce, neměl problémy se zákonem a volný čas trávil na internetu. Policie potvrdila, že zcela propadl počítačovým hrám a sledování filmů. A právě z tohoto virtuálního světa ho vytrhla sousedka, která na chodbě způsobila hluk. Rozčilený muž ji napadl, zabil a rozřezal. Nestačilo zabít „Předpokládal bych, že se u tohoto člověka buď rozvinula, nebo rozvíjela nějaká duševní porucha, případně porucha osobnosti. Jednal pod vlivem extrémní zuřivosti. Nestačilo mu osobu, která ho štvala, jen zabít, ale bylo nutné do jisté míry tělo rituálně zdevastovat,“ řekl Aha psycholog Daniel Štrobl. Jen závislost na počítačových hrách podle něho nestačí k tomu, aby člověk takto jednal. „V extrémních případech se počítačová realita a reálný svět může prolínat nebo úplně převrátit. Tady mohlo jít o zkrat v afektu.“ S chladnou hlavou Následné oddělení částí od těla už mohlo být na základě rozumového uvažování. „Celé tělo se ukládá do auta hůře než rozčtvrcené,“ zamyslel se další psycholog Jiří František Průža. Tomu by, podle něj odpovídala i následná sebevražda obviněného. „Mohlo mu dojít, co spáchal v afektu, a východisko pro něj v tu chvíli byla sebevražda,“ řekl Aha! Průža.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.