Hudebník Jan Spálený (65): Nemohl dýchat! Musel na výplach průdušek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hudebník Jan Spálený (65): Nemohl dýchat! Musel na výplach průdušek!

Hudebník Jan Spálený
Hudebník Jan Spálený (ČTK)

PRAHA – „Představte si, že byste dýchali pouze přes tenké brčko. A to při všem, co děláte,“ popisuje hudebník Jan Spálený (65) svoji nemoc, k níž se propracoval během třiceti let kouření.

„Představte si, že byste dýchali pouze přes tenké brčko. A to při všem, co děláte,“ popisuje hudebník Jan Spálený (65) svoji nemoc, k níž se propracoval během třiceti let kouření. Nejprve se mu jen špatně dýchalo, postupem času nebyl schopný rychlého pohybu a odkašlat se mu podařilo jen po další cigaretě. Lékaři ho šokovali diagnózou – CHOPN!

„CHOPN je zkratka chronické obstrukční plicní nemoci,“ popisuje plicní lékař doc. Jaromír Musil zrádné onemocnění, jímž jen v Česku trpí 700 tisíc lidí a Jan Spálený, bratr popového zpěváka Petra, se stal jedním z pacientů.

„Poškozený hlas a bušení srdce ve chvíli, kdy jste úplně v klidu, jsou další problémy, které nemoc způsobuje,“ líčí Spálený, jehož čekalo několik hospitalizací v nemocnici a plicní léčebně. „Nepomohlo ani to, že jsem ze dne na den přestal kouřit. Tehdy jsem dal třicet až padesát cigaret denně,“ říká Spálený, který kromě užívání léků a inhalací musel několikrát ročně podstupovat bronchoskopické vyšetření s výplachy a odsáváním hlenů z nejvíce postižené oblasti plic.

„Důležité je nekouřit nebo alespoň přestat kouřit. Onemocnění nevznikne najednou, ale až po několika letech postupně se zhoršujícího zadýchávání, což je jeden z nejnápadnějších příznaků,“ uvádí doc. Musil s tím, že na tuto nemoc u nás ročně zemře 1700 lidí.

„Je to akorát čtrnáct let, co jsem byl poprvé na plicním, a nyní jsem celkem v pořádku. Můžu pracovat, koncertovat. Škoda těch let, co mi bylo zle a nemohl jsem se nadechnout, a to jenom kvůli kouření,“ lituje dnes Spálený.

Můžete být nemocní?

Máte podobné problémy a chcete zjistit, zda nejste nemocní? Zítra si můžete nechat od 9 do 17 hodin změřit zdarma činnost svých plic v Praze na Andělu, v Liberci na náměstí E. Beneše, v Ústí nad Labem u Hypernovy, v Brně na náměstí Svobody a ve Zlíně na náměstí Míru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.