RÁDCE AHA! 9 tipů pro bezpečný bazén! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

RÁDCE AHA! 9 tipů pro bezpečný bazén!

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia.cz)

Je léto a Češi jsou velcí milovníci vody. Bazény si pořizují často právě proto, aby jejich děti měly kde dovádět. Znáte zásady bezpečnosti, které je třeba dodržet?

1) Důsledná kontrola
Pokud je cesta k bazénu uzamykatelná, umístěte kliku tak, aby na ni děti nedosáhly, zrovna tak klíče. Pokud bazén není možné zamknout, zakrývejte ho pokaždé, když od něj odcházíte, poklopem, který unese i dospělého člověka. Pořiďte si bazénový alarm, který zazní, když kdokoli vstoupí do vody. Pokud má bazén i odtok, pravidelně kontrolujte jeho kryt.

2) Zvolte hlídače
Když dohlížejí všichni, zpravidla nedává pozor nikdo. Pokud jste u bazénu, vyberte jednoho hlídače, pokud se střídáte, klidně si předávejte »štafetu «, třeba píšťalku na krk.

3) Rychlý zásah
Děti se topí tiše a rychle, během několika sekund, často když jsou ve vodě svisle s hlavou zakloněnou dozadu. Zasáhněte, když dítě má jakékoli potíže. Volte správnou barvu plavek, modré či zelené nejsou pod hladinou vidět.

4) Suché topení
Suché tonutí je pro děti hodně nebezpečné. Může k němu dojít, i když je hlava pod vodou jen na chvíli. Voda se nedostane do plic, ale podráždí hlasivkové štěrbiny a tím dojde ke křeči krku. K dušení dochází, protože člověk není schopen dýchat. Může nastat i za několik hodin po incidentu, pozor na kašel, případně namáhavé dýchání.

5) Odložte mobil
Dítě může zmizet pod hladinou, než odpovíte na zprávu. Telefon nemějte v ruce, ale plně nabitý ve své blízkosti. Uložte si do něj číslo první pomoci.

6) Rizikové hračky
Kruhy, rukávky, nafukovací matrace, to nejsou prostředky, které zaručují bezpečnost. Nespoléhejte na ně. Velké nafukovací hračky jsou naopak rizikové, když se dítě dostane pod ně a zpanikaří, může se začít topit.

7) Lekce plavání
I když nebydlíte v blízkosti vody, vaše dítě s ní přijde do styku. Absolvování lekcí plavání rozhodně nemůže nikoho ochránit před utonutím, naučí ale děti chovat se u vody a odhadnout vlastní možnosti.

8) Mějte plán
Znalost základních postupů resuscitace a okamžité jednání namísto čekání na záchranáře může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Kupte si cedulku s pokyny pro resuscitaci a pověste ji k bazénu. Zopakujte si základy první pomoci.

9) Jedovatá chemie
Většina těchto přípravků je jedovatých, uchovávejte je pod zámkem.

Dejte potomkům rady

Mluvte s dětmi o bezpečnosti ve vodě. Téměř 70 % dětí utone, když se nekoupou. Mohou proklouznout k sousedům, spadnout do dětského bazénku naplněného dešťovou vodou a podobně. Je třeba, aby uvědomily, že do vody ani k vodě se nechodí bez doprovodu dospělého, stejně jako se bez doprovodu dospělého nepřechází přes ulici.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.