Největší výstava malíře Zdeňka Buriana: Na střeše jsou DINOUSAUŘI! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Největší výstava malíře Zdeňka Buriana: Na střeše jsou DINOUSAUŘI!

Pravěcí tvorové jsou v životní velikosti.
Pravěcí tvorové jsou v životní velikosti. (Foto Aha! Slávka Červená)

Dinosauři a jiní pravěcí ještěři obsadili na dva měsíce Obchodní dům Zlín. Byla tam totiž zahájena největší tuzemská výstava děl legendárního malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana (†76).

Výstava s názvem »Zdeněk Burian: Za dinosaury a dobrodružstvím « je na střeše rekonstruované funkcionalistické budovy z roku 1931, kde otevřeli novou Galerii Desítka s kavárnou a úžasným výhledem na celý Zlín.

200 originálů

Hlavně malým návštěvníkům se tají dech, když vidí ty obrovské druhohorní potvory, které obývaly Zemi. Ti starší si zase vzpomenou na večery, kdy s baterkou v ruce hlatali příběhy z Divokého západu, kde běloch Old Shatterhand a jeho rudý bratr Vinnetou potírali zlo a líčili pasti na lotry. „Je zde soustředěno více než 200 originálů od olejomaleb až po perokresby. K unikátům patří dvě rozměrná plátna 114 x 196 cm z Národního muzea v Praze: Diplodocus a Karbonský močál. Obě vytvořil Burian v roce 1952,“ láká návštěvníky kurátor výstavy Rostislav Walica (43). „Dále jsou zde díla z Moravského zemského muzea v Brně a od šesti soukromých sběratelů. Jde o nejlepší umělcovy práce,“ doplňuje.

Pravěk a ilustrace

Výstava je rozdělena na Pravěk s originály pravěkých zvířat a ilustrace k dobrodružným knihám od Julese Vernea, Karla Maye a mnoho dalších. „Návštěvníci si pak domů mohou odnést originální zkameněliny, plakáty, pohlednice či knihy,“ říká organizátor výstavy Pavel Chmelík.

Kdy a za kolik?

KDE: Obchodní dům Zlín v 10. patře, Galerie Desítka
ZA KOLIK: Vstupné 150 Kč, snížené 70, rodinné 300 Kč
KDY: Otevřeno denně 10 – 19 hodin, výstava potrvá do 15. září

Večerní prohlídky

Lákadlem by měly být večerní prohlídky od 21 do 22 hodin s kafíčkem a skvělou podívanou na Baťův Zlín, který je ze střechy vidět jako na dlani. „Předpokládáme, že bude zájem a budeme je dělat každý den. Skupina může ale mít čtyřicet lidí,“ dodal Chmelík.

Víte, že...

...výstava je poctou umělci u příležitosti nedávného 40. výročí jeho úmrtí?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.