Jak funguje očkování na deltu? První dávka chrání jen před špitálem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jak funguje očkování na deltu? První dávka chrání jen před špitálem!

Otevření očkovacího místa bez registrace v obchodním domě na pražském Chodově (12. 7. 2021)
Otevření očkovacího místa bez registrace v obchodním domě na pražském Chodově (12. 7. 2021) (Blesk:Jan Vilimek)

Indická varianta viru delta v Česku podle odborníků do srpna převládne. Jak proti ní chrání současné vakcíny, jimiž se u nás očkuje?

V zemích, kde je delta dominantní, už lékaři provedli několik studií, aby zjistili, jak na ni zabírá vakcína. Zatímco na původní čínskou i britskou variantu alfa stačila už první dávka vakcíny, s deltou si tak snadno neporadí. V Anglii a Skotsku zvýšila první dávka vakcíny AstraZeneca odolnost proti nákaze jen o 33 %. Riziko hospitalizace však snížila až o 92 %. Druhá dávka AstraZeneky pak zvýšila ochranu před onemocněním o 60 %. Podobná byla situace u vakcín značky Pfizer.

První dávka zvýšila ochranu před deltou o 33 %, u druhé dávky hlásí nejhorší výsledky Izrael, a to 64 %, a nejlepší Kanada s o 87 % vyšší ochranou. Riziko těžkého průběhu snížila v Anglii první dávka Pfizeru o 94 % a druhá dávka o 96 %. Po aplikaci druhé dávky očkování se v Česku nakazilo 4030 osob z 3,86 milionu očkovaných. Většina však měla pozitivní test krátce po aplikaci vakcíny. Jak s čísly »zamává« nástup delty, zatím nelze odhadnout. „Je jasné, že žádná vakcína na světě nechrání stoprocentně. Nemůžeme čekat, že se nikdo vůbec nenakazí,“ uvedl včera ministr Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že smyslem očkování je především zabránit těžkým průběhům a smrti.

100 let vakcíny proti TBC

Před sto lety udělalo lidstvo první krok na cestě k poražení jiné nebezpečné infekční choroby. Tuberkulóza byla do poloviny 20. století po moru a neštovicích třetí hlavní metlou. Výročí první aplikace účinné vakcíny připadá na tuto neděli. Očkován byl 18. července 1921 francouzský novorozenec, kterému hrozila nákaza od nemocné babičky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.