Do banky v Praze nanosil 90 MILIARD! Bezradná policie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Do banky v Praze nanosil 90 MILIARD! Co na to policie?

Peníze údajně pocházely ze směnáren v pražské Jindřišské ulici a v ulici Nekázanka.
Peníze údajně pocházely ze směnáren v pražské Jindřišské ulici a v ulici Nekázanka. (Foto Aha! – M. I. Volf, R. Klejch)

Balík peněz nanosil během 15 let směnárník z Ústí nad Labem Libor O. do banky v Praze. Kvůli podezření z praní špinavých peněz z Ruska se ocitl v hledáčku protimafiánské policie. Ta mu ale nic nedokázala.

Na kauzu upozornil Radiožurnál, který se odvolává na zdroje blízké vyšetřování. Libor O. přijížděl vlakem na pražské hlavní nádraží s igelitkou nebo kufrem plným peněz a hned mířil do Raiffeisenbank ve Vodičkově ulici. Tam na svůj účet ukládal hotovost v eurech, kterou vzápětí vybíral v dolarech. Vklady jsou dohledatelné od roku 2006 až do roku 2020, celkem šlo v přepočtu o nejméně 89 miliard korun.

Počínání směnárníka bylo bance podezřelé a chtěla znát původ peněz. Libor O. nakonec přiznal, že peníze pocházejí ze dvou pražských směnáren. Podle obchodního rejstříku jsou jejich majiteli Rusové. „Kriminalisté se případem zabývali kvůli podezření z legalizace výnosů z trestné činnosti,“ potvrdil Aha! Jaroslav Ibehej z Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem. Policisté posléze případ odložili.

Podnikatel nekomunikuje

Libor O. s okolím nekomunikuje. Směnárnu naproti ústeckému vlakovému nádraží provozoval do jara, pak už se tam neukázal. „Někam zmizel, nevím ale kam ani kde bydlí,“ řekla žena, která ve směnárně pracuje. Víc se o něm bavit nechtěla.

Banka vklady zkoumá

Podle mluvčí Raiffeisenbank Petry Kopecké banka u velkých vkladů původ peněz zkoumá. „U každé transakce nad 15 tisíc eur musí vkladatel uvést původ neboli zdroj hotovosti. Nad 50 tisíc eur po vkladateli vyžadujeme dokument, který původ peněz prokazuje,“ uvedla mluvčí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.