Dva čuníci jdou! V Zoo Praha se narodila selátka pekariů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Dva čuníci jdou! V Zoo Praha se narodila selátka pekariů

Pohlaví mláďat zatím chovatelé neznají.
Pohlaví mláďat zatím chovatelé neznají. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

V pohádce jsou tři, Praha má sice jen dva, ale i tak je to unikát! O dva nové potomky v pražské zoo totiž pečuje skupina pekariů Wagnerových.

Je to evropský úspěch. Až do roku 1971 bylo totiž toto prehistorické zvíře považováno za vyhynulé. „O obě mláďata se starají všichni dospělí jedinci ve skupině,“ říká vrchní chovatel Jan Marek. Selátka dobře prospívají. Jde už o deváté a desáté mládě tohoto ohroženého druhu v Zoo Praha. Vidět je lze ve výběhu, když doprovázejí matku, nebo při odpočinku, kdy leží celá skupina doslova na hromadě, vzájemně se zahřívá a chrání. Počet pekariů Wagnerových v přírodě je odhadován maximálně na několik tisíc jedinců.

Záchrana v přírodě

Zoo Praha, která se zapojila do chovného programu v rámci evropských zoo, úspěšně rozmnožuje tento vzácný druh pekariů od roku 2019. Jejich záchranu podporuje i v oblasti jejich přirozeného výskytu v Gran Chaca na hranicích Argentiny, Paraguaye, Bolívie a Brazílie.

Přečtěte si
-bello-
19. 7. 2021 • 13:17

ZOO Praha

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.