Zapomeňte na auťáky! Bubliňák 3v1 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zapomeňte na auťáky! Bubliňák 3v1

Regulovat si můžete i výšku letu nad hladinou. Někdo zkrátka nechce být tak blízko vodě...
Regulovat si můžete i výšku letu nad hladinou. Někdo zkrátka nechce být tak blízko vodě... (Foto Lazzarini Design, ara)

Jako obří oko vypadá nový dopravní prostředek z dílny italského designéra Pierpaola Lazzariniho (39). Nejde ale pouze o luxusní vzhled jako spíš o funkci. Tenhle unikát totiž umí jezdit po silnici, létat ve vzduchu i plout po vodní hladině!

Budík zvoní jako zběsilý, zaspali jste! A v rádiu hlásí pořádné zácpy... Naštěstí si z toho hlavu neděláte. Nasedáte do své létající bubliny, ta vás dopraví k řece a odtud už pěkně po hladině plujete téměř až před vchod do práce. Že je tahle vymoženost hudbou budoucnosti? Možná ano, ale velmi blízké. Stratosferu, jak se nový dopravní prostředek jmenuje, dost možná začneme ve městech vídat už příští rok.

150 koní pod kapotou

Koule o průměru 1,65 metru je celá z ultra lehkého uhlíkového vlákna, vejdou se do ní dva cestující. Dokáže nejen jezdit po souši, ale také létat a plout po hladině. Disponuje dvěma elektrickými motory o síle 150 koní, přičemž to ve vzduchu vytáhne na rychlost až 250 km/h! Na vodě ji udržuje speciální balanční systém poháněný vrtulemi. Vstup do bubliny je přes výsuvné čelní sklo, které zároveň během jízdy slouží jako GPS navigace. Celá bublina se přitom ovládá pomocí jediné páčky a několika málo čudlíků. „Samozřejmě myslíme i na situaci, kdy takzvaně »dojde šťáva«,“ říká autor konceptu, Ital Pierpaolo Lazzarini. „Ve střeše je zabudovaný solární balon, který se v případě potřeby nafoukne. Neletíte sice pak moc rychle, zato se ale můžete plácat po ramenou, že nezamořujete životní prostředí.“ Ambiciózní designér předesílá, že svou bublinu uvede na trh už v polovině roku 2022. Kolik tahle hračička bude stát, ale zatím nezveřejnil...

Lazzarini je autorem řady futuristických návrhů na dopravní prostředky. Známé jsou jeho plovoucí baráčky ve tvaru pyramid nebo jachta, která vypadá jako labuť.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.