Na farmě ve Vlkovicích na Novojičínsku platí staré pořekadlo: Chytrý jako koza! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Na farmě ve Vlkovicích na Novojičínsku platí staré pořekadlo: Chytrý jako koza!

Česká bílá krátkosrstá koza je podle Simony Silberová plemeno nejvhodnější do podhorských podmínek.
Česká bílá krátkosrstá koza je podle Simony Silberová plemeno nejvhodnější do podhorských podmínek. (Foto Aha! – Jana Gartnerová)

Samá koza. Tak to vypadá na farmě ve Vlkovicích na Novojičínsku. A jedna je prý chytřejší než druhá. Za pár dní si všechny ve stádě údajně zapamatovaly svá jména.

Hvězdička, Kometa, Karmína, Anděla, Zlatka, Bledulka, Čerta, Jaruš a dalších třicet sněhobílých krásek i s šedesáti kůzlaty dělají Simoně Silberové (34) společnost od rána večera. Pečuje o ně, dojí je a vyrábí kozí sýry. Ač by se dalo říct, že kozy vypadají všechny stejně, ona je pozná podle jmen.

„Všímám tvaru hlavy nebo vemene. A kůzlatům říkám malá Kometa, malá Zlatka,“ vysvětluje paní Simona, matka dvou dětí. Každá koza je osobnost a ji samotnou překvapilo, jak jsou inteligentní. „Některé jsou mazlivé, jiné flegmatické a některé plašandy. Zvláštní je, že se dědí i jejich zlozvyky. Jedna z nich při dojení dupe nohama a dělá to i její dcera a vnučka, ač to nikdy nemohly vidět,“ popisuje hospodářka.

Aby byla hezká

Rození kůzlat se říká kozlení. Koza nosí potomka pět měsíců. Simona nechává mláďata na pastvě s matkami, tvrdí, že jsou potom hezčí.

Pět litrů denně

Kozy dojí zpočátku okolo pěti litrů mléka denně, pak dojivost trochu klesne. Mléko dávají zhruba až do listopadu. Simona se snaží, aby stádo bylo, co se týká dojivosti, vyrovnané. Rekordmanky se brzy vyčerpají.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.