Nejstarší reportážní fotka: Z roku 1841! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejstarší reportážní fotka: Z roku 1841!

Pavel Vavřín vyfotil Zelný trh daguerrotypickou metodou.
Pavel Vavřín vyfotil Zelný trh daguerrotypickou metodou. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Kněz, vědec a matematik Bedřich Franz (†64) vešel 10. června 1841 do dějin fotografie. Metodou Francouze Louise Daguerra přesně před 180 lety stvořil nejstarší dochovaný reportážní snímek na světě.

Svou kamerou Franz zachytil průvod slavnosti Božího Těla na brněnském Zelném trhu. Živou událost vyfotil z okna Divadla Reduta. Musel počkat, až se průvod zastaví k modlitbě, na expozici potřeboval několik minut. Originál nyní vůbec poprvé vystavuje Muzeum města Brna v hranolové věži na hradě Špilberku.

Po třech dnech ale unikát vymění za novodobý snímek ze stejného místa pořízený opět metodou daguerrotypie. „Není možné po celou dobu vystavovat vzácný unikát, vnější vlivy by nevratně jeho strukturu poškodily,“ uvedl kurátor výstavy Petr Vachůt. „Po vynálezu daguerrotypie byla do roku 1841 jistě pořízena řada snímků, ale žádný z nich není takzvaně reportážní, tedy nezobrazuje lidi v pohybu či při nějaké akci,“ vysvětlil, proč je snímek unikátní.

Fotografický převrat

Metoda Louise Daguerra (na snímku) z roku 1837 udělala z daguerrotypie módní vlnu, byť se jednalo o složitý proces. Tvůrce si jej nechal v roce 1839 patentovat. Jednalo se o způsob exponování na stříbrnou desku upravenou chemickým procesem. Každá deska byl originál, neumožňovala vyrábět kopii.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.