Další šance na záchranu nosorožců: Vědci vytvořili nová média | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Další šance na záchranu nosorožců: Vědci vytvořili nová média

Ke spolupráci Fatu přiměje sladká mrkvička.
Ke spolupráci Fatu přiměje sladká mrkvička. (Foto Rio the Photographer)

Velký krok k záchraně nosorožce bílého severního! Mezinárodnímu týmu vědců se podařilo vytvořit čtyři nová embrya. Je to dosud rekordní počet. Nyní už jich mají k dispozici devět. Všechna embrya pocházejí od královédvorské samice Fatu (20). Odborníkům se jí tentokrát pomocí sondy vedené ultrazvukem podařilo odebrat 19 vajíček. 

Po jejich dozrání v laboratoři bylo 14 z nich oplodněno rozmrazeným spermatem od samce Suniho, který již nežije. Čtyři se vyvinuly v životaschopná embrya. „Jsou nyní uložena v tekutém dusíku spolu s pěti embryi z předchozích zákroků,“ uvedla mluvčí Safari Parku Zuzana Boučková. Embryi vědci pak oplodní náhradní matky, kterými budou samice nosorožců bílých jižních.

Poslední dvě

Posledními nosorožci severními bílými na světě jsou samice Fatu a Nájin (31). Obě se narodily v zoo ve Dvoře Králové, teď žijí v keňské Ol Pejetě. Od Nájin se vědcům embrya zatím získat nepodařilo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.