5 kroků, jak odzimovat sekačku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

5 kroků, jak odzimovat sekačku

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia.cz)

Zima je pryč a s ní odešly i bílé závěje na zahradách. Už brzo je vystřídají závěje zelené. Můžete před nimi kapitulovat, anebo se připravit na nekonečný boj o hebký koberec pod chodidly. Těmito kroky zprovozníte svou vítěznou zbraň.

Začněte očistou

Důležité je řádně očistit především chladicí žebra motoru a okolí výfuku. Stroj zbytečně nenamáčejte, ale čistěte raději nasucho, špachtlí, kartáčem či vysavačem. Nikdy nepoužívejte tlakovou myčku a dávejte pozor i na náklony, sekačku nenaklápějte na bok, ale svíčkou vzhůru.

Čekejte na osmičky

Než sekačku poprvé použijete, počkejte, až se teplota vyšplhá dlouhodobě nad 8 °C a tráva povyroste alespoň o 8 až 10 centimetrů. Zkraťte ji ale maximálně o třetinu. Sekat byste měli jen, když je půda suchá, ale ne přeschlá. Ideální je zhruba dva dny po dešti.

Před sekáním pohrabte

Ještě před prvním sečením trávník vyčešte od staré travní plsti, zbavte ho krtinců a kamení. Zhruba od začátku dubna do půli května by pak měla proběhnout i jarní vertikutace, hnojení jarním hnojivem, pískování a dosev prázdných míst.

Přečtěte si
kristýna ryglová
20. 6. 2023 • 21:19

My jsme byli letos při odzimování sekačky dost znepokojení, protože jsme ji nenastartovali. Manžel ji musel celou rozebrat, vyčistit, objednal do ní nové filtry z http­s://ww­w.kar­danka­.cz/zah­radni-technika/nahradni-dily-na-zahradni-sekacky/ a až pak se rozchodila. Naštěstí mu oprava nezabrala tolik času, takže tráva nestihla o moc víc povyrůst, takže ji sekačka zvládla posekat. Nebylo to na kosu .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.