Rodiče se bouří: Mirečka nám vzít nesměli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rodiče se bouří: Mirečka nám vzít nesměli!

Mireček je mimořádně hodné miminko. Skoro nepláče a dění kolem sebe bedlivě sleduje.
Mireček je mimořádně hodné miminko. Skoro nepláče a dění kolem sebe bedlivě sleduje.  (Aha! – Kateřina Kalibánová)

LHOTKA U Z. TŘEBÁNĚ – Kolem Mirečka Hanzelky (6 dní) ze Lhotky u Zadní Třebáně se co nevidět strhne právní bitva. Jeho rodiče totiž hodlají pohnat k odpovědnosti lékaře a úředníky, kteří je v pátek donutili vrátit se s čerstvě narozeným, zcela zdravým synem do hořovické nemocnice. Stát tak možná bude muset vysolit pěkné peníze.

Kolem Mirečka Hanzelky (6 dní) ze Lhotky u Zadní Třebáně se co nevidět strhne právní bitva. Jeho rodiče totiž hodlají pohnat k odpovědnosti lékaře a úředníky, kteří je v pátek donutili vrátit se s čerstvě narozeným, zcela zdravým synem do hořovické nemocnice. Stát tak možná bude muset vysolit pěkné peníze.

Eva Hanzelková s partnerem Tomášem Nolčem si syna odvezli domů tři hodiny po porodu. Vzápětí se ale museli vrátit – v doprovodu policie. Ačkoli je v Česku možné rodit ambulantně, a pokud je dítě zdravé, odjet s ním hned domů, hořovická porodnice zburcovala sociální pracovníky. Lékaři tvrdili, že život novorozence je ohrožen, a soud pak nařídil jeho návrat do porodnice.

Lékaři navíc rodičům neumožnili podepsat tzv. negativní revers, kterým by za dítě převzali odpovědnost. „Měli jsme za to, že revers podepsaný tři hodiny po porodu, kdy stav matky může být ovlivněn, by neměl právní závaznost,“ řekl včera ředitel hořovické nemocnice Tomáš Jedlička.

„Existuje speciální metodika, jak poznat, zda je pacient rozrušený, a jeho podpis by nebyl platný. Buď ji měli použít, nebo měli paní Hanzelkovou nechat revers podepsat,“ reagovala na to Michaela Kopalová z Ligy lidských práv, která chystá odvolání proti soudnímu verdiktu o odebrání dítěte.

Nemocnice se na sociálku obrátila hlavně proto, že lékařka, která měla Mirečka převzít do péče, se chystala na víkend pryč. „Dítě sice bylo zdravé, ale během několika hodin může být jeho stav úplně jiný,“ řekl včera Jedlička. Podle Kopalové udělal chybu soud. „Není možné omezit osobní svobodu novorozence s tím, že mu hypoteticky hrozí nebezpečí. To jde jen tehdy, pokud hrozí konkrétní a aktuální nebezpečí,“ podotkla.

Pokud jí odvolací soud dá za pravdu, bude zřejmě rodina za způsobenou újmu žalovat stát. „Chci to dotáhnout do konce, aby se to už nikdy nemohlo opakovat,“ řekla Eva Hanzelková.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.