Covid v ČR: Kdy se dočkáte očkování u svého praktika | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Covid v ČR: Kdy se dočkáte očkování u svého praktika

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Foto Blesk - Michal Charbulák)

Pacienty ze své kartotéky, co už oslavili 70 a vážně nemocné i mladší, mohou už očkovat i praktičtí lékaři. Zatím jich chce vakcíny podávat přes 4000. Otazník visí nad tím, kdy očkovací látku dostanou. A lidé si musí vybrat, kam se zaregistrují.

„Někteří praktici se k vakcíně mohou dostat až na konci března,“ informoval včera Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů. Mají očkovat látkou od firmy AstraZeneca, která se bude dodávat v minimálním počtu 100 dávek. „Lékaře bude nutné zásobovat postupně, podle toho, kdo bude mít nejvíce zaregistrovaných pacientů,“ popsal. Takové jsou plány, vakcín zatím stále chybí. Důležité rozhodnutí Lidé nad 70 let tak stojí před volbou, zda čekat, až na ně přijde řada v očkovacím centru, nebo až dostane dodávku vakcíny jejich lékař. Ti, kteří se registrují u praktiků, ale pak změní názor a rozhodnou se pro očkovací centra, mohou změnu provést poměrně jednoduše. Praktika požádají, ať zruší jejich registraci a mohou se přihlásit do státního systému. Naopak to jde také, ale obtížně.

Je nutné zavolat na linku 1221 a tam registraci zrušit, lékař to udělat nemůže. Zapsat se do obou systémů zároveň není možné. Rozhoduje věk Kde se dotyčný dostane k očkování dříve, zatím nelze odhadnout. Priorita je stále naočkovat osmdesátníky a starší, podle sdružení jich zbývá přes 200 000. K tomu praktici mohou registrovat pro očkování také lidi se závažnými onemocněními. „Zájem je velký,“ shodli se praktičtí lékaři Bohumil Seifert, Petr Šonka a Cyril Mucha.

Víte, že...

...očkovat už se mohou pedagogové a pracovníci ze školství, hasiči, policisté či sociální pracovníci? Ti však musí využít státní systém, nebo se registrovat u svého zaměstnavatele.

20 pacientů zapisuje hodinu

Do očkování proti covidu se zatím zaregistrovalo přes 4000 praktických lékařů z 5500. Zda přibudou další, je otázka. Mají s tím spoustu administrativy. „Není problém sehnat pacienty se zájmem o očkování, ale s tím ty pacienty do systému »nabouchat«. Mě 20 pacientů trvalo asi hodinu a dělal jsem to po půlnoci na úterý,“ řekl Petr Šonka. V pondělí se praktikům v celém Česku podařilo zaregistrovat asi 25 000 pacientů. Dalších na 200 000 seniorů starších 70 let se přihlásilo do očkovacích center prostřednictvím státního očkovacího systému: https://registrace.mzcr.cz/

Další informace najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.