Nejmenší nejstarší muž u nás! Měří 125 cm a je mu 80 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Nejmenší nejstarší muž u nás! Měří 125 cm a je mu 80 let!

Jan Valvoda alias Malý Honzík.
Jan Valvoda alias Malý Honzík. (pro Aha! – Lucia Velanová)

DOUBRAVA – Malý Honzík! V obci Chrášťany na Českobudějovicku Janu Valvodovi nikdo jinak neřekne. A to přesto, že zítra oslaví 80. narozeniny! Jenže Valvoda měří pouze 125 cm. Jde o nejstaršího nejmenšího muže u nás!

Malý Honzík! V obci Chrášťany na Českobudějovicku Janu Valvodovi nikdo jinak neřekne. A to přesto, že zítra oslaví 80. narozeniny! Jenže Valvoda měří pouze 125 cm. Jde o nejstaršího nejmenšího muže u nás!

Jan Valvoda má problémy se štítnou žlázou a měří kvůli tomu jen 125 cm. „Dnes léčba není žádný problém. Jenže v době, kdy jsem se narodil, tomu tak nebylo,“ říká Malý Honzík a dodává: „Ve třiceti letech mi předpověděli, že mám už jen deset let života, a vidíte – zítra oslavím osmdesátku!“

Příběh Jana Valvody by vydal na knihu. Když se 31. října 1927 v Chrášťanech v části Doubrava, narodil, měl oba rodiče. Jenže maminka mu zemřela tři dny po porodu a otec od dětí utekl. „Táta mne a mé sourozence nechal na obci a odešel,“ vzpomíná Jan Valvoda, kterého po narození umístnili do kojeneckého ústavu v Praze. Odtud si ho vykoupili obyvatelé rodné vsi, kde vzápětí putoval z rodiny do rodiny. Když končil základní školu a opět se konala schůze na vykoupení malého Honzíka, ujali se ho bezdětní manželé Mitiskovi.

„Pan Mitiska řekl, že si mě nechá. Sloužil a pomáhal jsem jim až do jejich smrti,“ vzpomíná Jan Valvoda, jehož domek koupil pan Veselý pro rodiče a Malého Honzíka v něm nechal nadále bydlet. Však také paní Veselá (80) neřekne Honzíkovi jinak než »náš Jenda«, zatímco on jí říká babičko.

Své 80. narozeniny chce Jan Valvoda zítra oslavit ve velkém stylu – v místní hospůdce, doma a v kulturáku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.