Odborníci jsou paf z vrabce-manekýna: Zamilovaný do svého odrazu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Odborníci jsou paf z vrabce-manekýna: Zamilovaný do svého odrazu

Vrabec se zhlédl sám v sobě, tulí se ke svému obrazu v bočních oknech aut.
Vrabec se zhlédl sám v sobě, tulí se ke svému obrazu v bočních oknech aut. (Foto DES OP, J. Riegel)

Tenhle vrabec je pořádný narcis! V plzeňské čtvrti Roudná celé dny vysedává na bočních zrcátkách aut, obdivuje svůj odraz v oknech a tulí se k němu. Ochránci přírody nad jeho vášní nevěřícně kroutí hlavou.

Opeřenec se takto kochá už přes dva týdny. „Ráno čeká, až vyjedu z garáže, a hned, jak před ní zaparkuji, je tam. Když ho někdo vyplaší, slétne pod auto, a pak se zase na zrcátko vrátí. Pokud někam jedu, přeletí na auto vedle,“ sledoval vrabce Jiří Riegel. Podivné ptačí móresy popsal i zvířecím záchranářům.

Soka nevyhání

Ti byli zprvu přesvědčeni, že se vrabčí samec snaží vyhnat z lokality konkurenci. Jenže k tomu se pták nemá. „Jeho chování je denně stejné. Na svůj obraz neútočí, údajného soka neklove, nehlídá... Vše je mu jedno, hlavně, že se k sobě může pěkně přitulit,“ řekl zvířecí záchranář Karel Makoň. Ten se s podobným chováním u ptáků za dlouhá léta praxe ještě nesetkal. „Zejména v předjaří někteří samečci malých pěvců, ale i čápi, útočí na svůj obraz v oknech či lesklých plochách. Jsou odhodláni údajného soka vyhnat,“ popsal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.